Dată fiind «eternizarea» negocierilor între Londra și Bruxelles, plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană a figurat în dezbaterile Web-Summitului ce a reunit zilele trecute, la Lisabona, mari figuri ale tehnologiei mondiale. La fel ca în cazul restului economiei britanice, startup-urile se pregătesc pentru a face față șocului din 29 martie 2019, termenul-limită pentru plecarea Regatului Unit din UE. Ceea ce-i îngrijorează cel mai mult pe britanici sunt dificultățile pe care le vor avea în viitor la atragerea și păstrarea talentelor.
«Cum va putea Regatul Unit să beneficieze în mod serios, deși noi suntem puternici în sectorul tehnologiei noi, de pe urma ieșirii din piața digitală unică europeană?», a fost întrebarea pusă de fostul premier britanic Tony Blair în dezbaterile Web-Summitului, în condițiile în care data fatidică, 29 martie 2019, se apropie cu rapiditate. S-a creat în «insulă» o atmosferă de incertitudine, având în vedere că probabilitatea unui Brexit fără acord este în continuare – potrivit multor economiști citați de Reuters -în jur de 25%. Este o realitate faptul că în cercurile startup-urilor britanice se amplifică opoziția (de până la 90%) față de ieșirea din Uniunea Europeană și crește îngrijorarea legată de dificultățile pe care le implică pentru acest sector efectele Brexitului. Cea mai mare îngrijorare a antreprenorilor britanici, relevă ultimul raport al programului Tech Nation, susținut de guvernul dnei May, este legată de dificultățile ce vor apărea în găsirea și păstrarea talentelor, indispensabile dezvoltării întreprinderilor din sectorul numeric. Este vorba de o problemă strâns legată de politicile în domeniul imigrației după Brexit.
«Fintech» în prima linie
Cele mai afectate startup-uri la plecarea din UE vor fi cele din domeniul finanțelor, în special din cauza noilor reglementări în privința liberei circulații a persoanelor între Marea Britanie și continentul european. Un recent raport al organizației «Innovate Finance», 28% din cei 76.200 angajați în sectorul finanțelor din Marea Britanie provin din Spațiul economic european (în principal din UE). Plecarea Regatului Unit din Uniune va diminua până în 2030 cu 3% mâna de lucru și va forța plecarea din insulă a 86% din startup-urile din sectorul respectiv. Or, a declarat la Web-Summit fostul ministru al Culturii și digitalizării Ed Vaizey, recrutarea de noi talente este cea mai mare provocare în sectorul tehnologic britanic…Va fi mult mai greu pentru o companie britanică să aibă acces la mâna de lucru europeană, cum ar fi, de exemplu, în Franța, a subliniat oficialul citat.
«Fiți siguri că va exista și un Brexit tehnologic»
Oficiali londonezi susțin ideea potrivit căreia «ruptura» ce va avea loc la 29 martie 2019, va fi un prilej pentru «revederea în totalitate a gestionării imigrației talentelor», atrăgând atenția că fluxul necontrolat provenit din Europa a avut totuși drept efect reducerea talentelor provenite din alte regiuni ale lumii. De la Londra, Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, a lansat spre atenția celor îngrijorați la Lisabona: «Fiți siguri că noi suntem deschiși să primim cele mai bune talente din lume», promițând neapărat și un «Brexit tehnologic».