Marine Le Pen a criticat o hotărâre judecătorească care îi interzice să candideze pentru funcții publice ca fiind o „decizie politică” și spune că va face recurs.
Politicianul francez de extremă dreapta a fost găsit vinovat luni de deturnare de fonduri UE și i s-a interzis să se prezinte la alegeri timp de cinci ani, cu efect imediat. Decizia înseamnă că, dacă nu își poate anula sentința înainte de alegerile prezidențiale din 2027, probabil că Le Pen nu va putea candida.
„Nu o să mă las eliminată astfel”, a declarat Le Pen la postul de televiziune francez TF1. Ea va face apel împotriva verdictului „cât mai curând posibil”, a spus ea, cu „orice căi legale pot”. Le Pen a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi vor fi suspendați. Celelalte două pot fi petrecute cu o brățară electronică, mai degrabă decât în custodie. Ea a primit și o amendă de 100.000 de euro (82.635 de lire sterline).
Le Pen, indignată de pedeapsa primită
„Milioane de francezi sunt revoltați”, a spus ea, susținând că judecătorii „au pus în aplicare măsuri care sunt rezervate regimurilor autoritare”.
Le Pen a adăugat că este „scandalizată, indignată, dar această indignare, acest sentiment de nedreptate, este un impuls suplimentar pentru lupta pe care o duc pentru alegătorii”.
Dar procesul de contestație poate dura mult timp.
Procesul de apel ar urma să aibă loc probabil încă un an, iar un verdict ar urma să vină câteva luni după aceea. Pregătirea unei campanii prezidențiale în aceste circumstanțe s-ar putea dovedi complicată. Alegerile din 2027 ar fi fost a patra ei încercare și cea care oferă cele mai mari șanse de victorie.
Bardella a cerut o „mobilizare populară, pașnică”
Jordan Bardella, președintele de 29 de ani al Mitingului Național (RN), a declarat luni că sentința lui Le Pen a fost un „scandal democratic”. Bardella a cerut, de asemenea, o „mobilizare populară, pașnică”.
El a postat apoi un link către o petiție online care spune că „dictatura judecătorilor… a dorit să îi împiedice pe francezi să se exprime”. „Să le arătăm celor care vor să ocolească democrația că voința poporului este mai puternică!”, se arată în petiție.
24 de persoane sunt vinovate de deturnare de fonduri
La începutul citirii verdictului, judecătorul, Bénédicte de Perthuis, a declarat că Le Pen a fost în „inima sistemului” care a văzut deturnarea de fonduri europene în valoare de 2,9 milioane de euro.
Două duzini de persoane au fost, de asemenea, găsite vinovate, iar partidul a fost obligat să plătească o amendă de 2 milioane de euro, cu jumătate din sumă suspendată.
Le Pen a fost acuzată, împreună cu alte peste 20 de persoane de rang înalt din partid, că a angajat asistenți care au lucrat la treburile partidului ei, mai degrabă decât pentru Parlamentul European care i-a plătit.
În timpul procesului de anul trecut, Le Pen a negat că ar fi comis „cea mai mică neregulă”. Înainte ca sentința să fie pronunțată luni, ea a ieșit năvalnic din instanță, alături de alți inculpați și s-a îndreptat către sediul RN din Paris, unde partidul a ținut o „ședință de criză”.
În weekend, Le Pen a declarat presei că, deși „nu era nervoasă”, judecătorii aveau „puterea vieții sau morții asupra mișcării [politice]”.
Mesaje de susținere pentru Le Pen
Cu puțin timp înainte de condamnare, Le Pen a primit mesaje de sprijin din partea Kremlinului, precum și a aliaților europeni precum Viktor Orban din Ungaria și Matteo Salvini din Italia.
Dar unii dintre oponenții lui Le Pen au declarat și că dezaprobă decizia judecătorului, potrivit BBC.
Presa a raportat că premierul centrist François Bayrou a fost „tulburat” de decizia împotriva Marinei Le Pen, deși nu a intenționat să facă o declarație publică în această privință. „Alegerea de a demite un oficial ales ar trebui să aparțină numai poporului”, a spus Jean-Luc Mélenchon de la extrema stângă France Unbowed (LFI).
Iar Laurent Wauquiez, din partea republicanilor de dreapta, a spus că decizia „va cântări foarte mult asupra funcționării democrației noastre”. „Fără îndoială că nu este ruta care ar fi trebuit să fie luată”.
Citirea verdictului, care a început la scurt timp după ora 10:00 (09:00 BST), a durat aproape trei ore.
Astfel de masuri nu fac decat sa mobilizeze si mai mult electoratul suveranist din toate tarile afectate.
Veti vedea la noi ce scor va obtine Simion, dupa toata masinatiunea politica in care s-a bagat CCR
doar pentru ca Ciolacu nu a trecut in turul 2. Restul a fost vrajeala.
Observam ca metodele antidemocratice practicate in Rusia si criticate de presa noastra si cea aliniata europenilor
se infiltreaza in Europa, dand apa la moara propagandei rusesti care acum poate sa spuna ca Europa face la fel.