Începând cu data de 1 ianuarie 2026, orașele importante sunt obligate să dezvolte strategii prin care să încurajeze locuitorii să adopte mijloacele de transport sustenabile, precum mersul pe jos, bicicleta sau transportul public. Această măsură are ca scop reducerea poluării și a aglomerației de pe străzi, dar și îmbunătățirea serviciilor de transport public.
Măsuri pentru reducerea poluării în marile orașe
Una dintre noile măsuri este implementarea zonelor cu emisii reduse în marile orașe. Aceste zone pot avea restricții și taxe pentru mașini, astfel încât să se reducă poluarea. De asemenea, se au ţinte clare pentru vehiculele electrice din flota de transport public: în următorii 10 ani, 30% din acestea trebuie să fie electrice, iar până în 2040, jumătate.
Transportul public în comunitățile urbane: priorități și standarde
Se cere ca școlile, grădinițele și spitalele să fie amplasate la maximum 300 de metri distanță față de o stație de transport în comun (autobuz, troleibuz, tren, metrou sau tramvai). De asemenea, cel puțin 60% din populație trebuie să se afle la maximum 500 de metri distanță de o linie de transport public cu o frecvență de cel mult 20 de minute.