Felul în care decizi să îți amenajezi livingul are implicații asupra întregii locuințe, deoarece imaginea acesteia trebuie să fie cât mai armonioasă. Un mod inedit de a-ți amenaja livingul, care conlucrează perfect cu celelalte stiluri de amenajare, este stilul shabby chic. Află ce presupune acest stil și care sunt trucurile de amenajare pe care le poți folosi, pentru a te bucura de un living cu adevărat special.
Ce este stilul shabby chic?
Ar trebui să știi că stilul shabby chic, deloc nou în gama amenajărilor interioare, este un stil care aduce cu sine o imagine boemă, de poveste, a camerelor decorate astfel. Nu este deloc greu să amenajezi un spațiu în stil shabby chic, pentru că foarte multe dintre elementele de amenajare pot fi găsite aici.
Stilul shabby chic pune accent pe culori pastelate, asamblate în imagini boeme, florale și cât mai elaborate din punct de vedere vizual. Ai putea spune că stilul shabby chic este mult prea romantic pentru tine, însă uite câteva trucuri care s-ar putea să îți schimbe percepția.
Păstrează doar articolele de mobilier necesare
Pentru a nu încărca foarte mult spațiul cu nuanțe pastelate și pentru a-ți lăsa cât mai mult loc de desfășurare, ai putea să optezi pentru doar câteva elemente de mobilier. O canapea cu forme cât mai rotunjite, o masă, două scaune din același set sau separate, dar cu finisaje similare, acestea ar trebui să fie suficiente pentru a obține o atmosferă shabby chic.
Atenție însă la alegerea pieselor de mobilier, deoarece acestea se apropie foarte mult de tendințele stilului clasic, drept pentru care modernismul nu își are locul în peisajul amenajărilor shabby chic.
Bazează-te pe elemente textile
Unul dintre punctele forte ale stilului shabby chic îl reprezintă utilizarea textilelor. Perdelele, draperiile sau fețele de masă sunt doar câteva dintre lucrurile care pot însufleți elegant orice spațiu. Va trebui însă ca fiecare dintre aceste elemente să fie în același ton de culoare cu restul camerei, așa că optează pentru perdele sau cuverturi roz, albe sau de culoarea untului.
Perdelele shabby chic sunt foarte diferite de perdelele pe care le cunoaștem deja din alte stiluri, deoarece pe lângă coloritul pastelat ele sunt și foarte voluminoase, diafane, părând că nu se fac deloc economie în ceea ce privește folosirea materialului.
Folosește multe aranjamente florale
Florile joacă un rol cheie în amenajările shabby chic, deoarece aduc de cele mai multe ori completări în ceea ce privește culoarea. Din nou, nuanțele de roz pudră, bej sau roz închis, combinate cu albul pur, reușesc să scoată în evidență frumusețea unor spații care aparent nu ar atrage atenția prin nimic.
Poți opta pentru flori naturale sau aranjamente artificiale, cu care îți poți decora casa în zona ferestrelor, a meselor sau chiar a canapelei. Florile sunt abundente în amenajările de acest fel, așa că nu trebuie să te gândești că ceva este prea mult. Din contră, ele sunt foarte apreciate și atrag atenția într-un mod delicat, contribuind la aspectul soft al camerei.
Tapetul: o caracteristică de stil
Stilul shabby chic se apropie foarte mult de stilul clasic, atât prin contururi de mobilier, prin elementele textile și flori, cât și prin amenajarea pereților. Vei vedea că și în stilul shabby chic se folosește foarte mult tapetul, la fel ca și în stilul clasic, însă diferența dintre cele două stiluri stă în culoare. În vreme ce stilul clasic are accente puternice obscure, stilul shabby chic este un stil al luminii, care te duce cu gândul la o cameră romantică, plină de trăiri frumoase.
Dacă vrei să îți organizezi livingul în stilul shabby chic, aceste câteva idei ar trebui să te ajute să obții o imagine cu adevărat idilică a camerei tale. Alege inspirat și amenajează cu suflet, pentru că cel mai adesea despre acest lucru este vorba în stilul shabby chic.