Magneziul este un mineral care se găseşte din belşug într-o varietate de alimente, atât de origine vegetală, cât şi de origine animală, având rol vital în menţinerea bunăstării organismului uman. Dacă iei în calcul începerea unei cure de magneziu, acest articol vine să îţi ofere toate informaţiile de care ai nevoie.
Tot ce trebuie să ştii despre magneziu: beneficiile magneziului pentru sănătate şi unde îl găseşti
Magneziul este unul dintre macromineralele de importanţă crucială pentru o viaţă sănătoasă, care poate fi luat din alimentaţie sau, la indicaţiile exprese ale medicilor, din suplimente alimentare. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale magneziului pentru organismul uman:
Păstrează sănătatea osoasă
Unul dintre cele mai importante roluri ale magneziului este de a ajuta la păstrarea densităţii osoase, un nivel de magneziu scăzut venind la pachet cu un risc mai mare de a dezvolta, în timp, afecţiuni ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza. Acest lucru se întâmplă deoarce magneziul este stocat în principal în oase, fiind alături de calciu un macromineral esenţial pentru oase sănătoase.
Susţine sănătatea sistemului cardiovascular
O altă parte semnificativă din necesarul zilnic de magneziu este păstrată de corpul uman în muşchi şi ţesuturi moi. Acest lucru arată că un nivel de magneziu optim este important şi pentru păstrarea nu doar a unei musculaturi, ci şi a unei inimi sănătoase mai mult timp. Mai multe cercetări din domeniul medical au arătat că rata de mortalitate în urma unui infarct miocardic acut a scăzut considerabil la pacienţii cărora li s-a administrat magneziu la scurt timp după momentul crizei. De asemenea, un factor favorizant al afecţiunilor cardiovasculare s-a descoperit că îl reprezintă deficitul de magneziu.
Previne migrenele
Nivelul optim al magneziului în organism este legat, printre altele, de apariţia mai redusă a migrenelor. Acest lucru se întâmplă deoarece deficitul de magneziu afectează nu doar constricţia vaselor de sânge, ci şi neurotransmiţătorii, ambele fiind corelate de medicii specialişti cu frecvenţa şi intensitatea migrenelor.
Unde găseşti magneziu: sursele de magneziu care pot fi integrate în alimentaţia ta
Magneziul este o vitamină necesară pentru organism. Dacă până acum am menţionat doar câteva dintre beneficiile magneziului pentru sănătatea umană, a venit momentul să trecem succint în revistă şi cele mai importante surse de magneziu. Ideal, magneziul, ca şi alte macrominerale şi vitamine esenţiale, este obţinut în totalitate din alimentele pe care le consumăm. Pentru a evita carenţele de magneziu, iată care sunt alimentele pe care este indicat să le consumi regulat (şi în cantităţi moderate):
Migdale
Migdalele sunt oleaginoase cunoscute pentru aroma specifică, laptele de migdale, şi pentru că asigură necesarul de acizi graşi buni. Însă puţini ştiu că mai puţin de 100g de migdale crude asigură 20% din necesarul zilnic de magneziu al unui adult.
Spanac
Cu toţii ne aducem aminte de Popeye, marinarul cel puternic care iubea spanacul. Dar adevărul este că povestea lui Popeye nu era tocmai departe de adevăr. Spanacul este bogat în magneziu, asigurând 20% din necesarul zilnic de magneziu al unui adult, ceea ce ajută la muşchi şi oase mai puternice. Deci dacă vrei să fii puternic ca celebrul marinar, atunci o porţie de spanac este începutul ideal.
Caju prăjit
O oleaginoasă care a început să devină la modă printre pasionaţii de trăit sănătos, caju este, printre altele, bogat în magneziu. Nişte caju prăjit, din când în când, îţi va asigura 19% din necesarul zilnic de magneziu, contribuind la o viaţă mai echilibrată chiar şi în zilele pline.
Înainte de a decide să începi o cură de magneziu, consultă un medic şi verifică dacă este cu adevărat o carenţă, deoarece excesul de magneziu în organism produce la fel de mult rău ca lipsa acestuia. Discută cu specialistul tău şi stabiliţi împreună dacă ai nevoie de suplimente de magneziu, sau doar de o alimentaţie mai variată şi echilibrată.