Președintele Franței și doamna cancelar a Germaniei au inițiat luni, 29 aprilie, la Berlin, un summit informal având drept principal obiectiv «spargerea gheții» din relațiile Serbiei cu Kosovo, un subiect «fierbinte» de aproape 20 de ani în regiune.
În afara doamnei Merkel și a lui Emmanuel Macron, la summitul amintit au mai fost invitați Federica Mogherini, șefa diplomației UE, precum și liderii țărilor din Balcani – Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Croația și Slovenia.
Negocierile organizate sub egida Uniunii Europene au ajuns într-un punct mort. Angela Merkel și Emmanuel Macron au lansat încă de la deschiderea summitului un apel către Serbia și Kosovo să reia dialogul înainte de a accede la Uniunea Europeană. Este bine știut că relațiile lor s-au degradat serios în toamna anului trecut, la 20 de ani de la conflictul lor sângeros. În special, după instaurarea de către Priștina a unor taxe vamale de 100% la mărfurile importate din Serbia. Vara trecută, dialogul bilateral părea a fi bine demarat, bazat pe ideea – susținută atât de președintele sârb Aleksandar Vucic, cât și de cel kosovar Hashim Thaci – referitoare la «schimburi de teritorii» sau «corectări de frontiere», înaintea unei recunoașteri reciproce. Dar, abia început, dialogul sârbo-kosovar a fost blocat de opoziția Serbiei față de candidatura statului kosovar la Interpol. Imediat, Kosovo a replicat prin taxe comerciale prohibitive, iar Serbia refuză să revină la masa discuțiilor sub egida UE «câtă vreme drepturile sale sunt suprimate».
Piedici în calea aderării la Uniunea Europeană
Nici Belgradul și nici Priștina, spun surse informate din capitalele celor două state, nu au primit cu prea mare entuziasm inițiativa Berlinului și a Parisului de a organiza reuniunea de luni, la Berlin, chiar dacă se știa că ea are legătură cu accederea lor la Uniunea Europeană. De altfel, Angela Merkel a avut un discurs categoric. «Noi, a subliniat ea, am organizat această inițiativă comună deoarece suntem atașați perspectivei europene a țărilor din Balcanii occidentali… Dar țin să spun foarte clar că, în acest moment, nu se pune problema unor negocieri vizând aderarea la UE». «Condițiile actuale, a spus la rândul său Emmanuel Macron, nu permit, așa cum a spus și dna Merkel, discuții vizând lărgirea Uniunii Europene, ci o politică de stabilitate regională». Parisul, a adăugat Macron, promite să se «reangajeze» în această regiune. «Germania și Franța vor să arate prin întâlnirea de la Berlin că avem o responsabilitate comună pentru această regiune…Este în interesul Europei ca situația din această zonă să evolueze pozitiv», a subliniat doamna Merkel într-o nouă intervenție la dezbateri. Și, adresându-se invitaților, doamna cancelar a precizat că la acest summit nu sunt luate decizii, dar «dorim să dialogăm împreună, în manieră onestă, iar soluțiile ce vor fi găsite trebuie să fie pozitive pentru întreaga regiune».
Macron propune o acțiune vizând stabilitatea în Balcani concentrată pe patru axe principale
«Dorința noastră, a spus Emmanuel Macron, este să acționăm împreună pentru promovarea unei politici de stabilitate concentrată pe patru axe principale: dezvoltarea economică și socială; securitatea regiunii, bazată pe inițiative lansate de noi încă de acum 18 luni împotriva traficului de arme mici și alte inițiative vizând întărirea acțiunilor comune împotriva terorismului, a criminalității organizate și a migrației ilegale; apărarea în regiune, odată cu preluarea, la sfârșitul lunii martie, a comandamentului operațiunii europene de menținere a păcii în Bosnia-Herțegovina și menținerea cooperării noastre; o a patra axă se referă la justiție și întărirea cooperării noastre în lupta împotriva criminalității economice și financiare».