Marţi, Daniel Botanioiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat la workshop-ul ‘Water and Agriculture – Investment Needs’, eveniment organizat de către Comisia Europeană şi Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Manifestarea a ajuns la cea de-a doua ediţie dintr-o serie de trei workshop-uri regionale organizate la nivelul Uniunii Europene, în perioada 2018-2019 de către Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind ‘Apa şi Agricultura’.
Iniţiativa a urmărit sporirea gradului de conştientizare cu privire la importanţa unei abordări trans-sectoriale privind gestionarea acestor două domenii vitale pentru populaţie, dar şi crearea unor noi modalităţi de integrare a cercetării şi inovării cu analiza nevoilor de investiţii şi a experienţelor privind bună guvernanţă, pentru a îmbunătăţi gestionarea apei în sectorul agricol.
‘Cu peste 60% consum mondial, agricultura este sectorul economic cu cel mai mare consum de apă. De la începutul secolului XX, suprafaţa de teren cultivată în general, dar şi cea irigată, în special, a crescut pentru a face faţă creşterii populaţiei şi a nevoilor alimentare. Consumul mondial de apă al agriculturii a crescut de şase ori până în 1975. Irigaţiile, fie cele utilizate de civilizaţiile egiptene şi mesopotamiene, sau până în zilele noastre, beneficiază de tehnici noi. Prin tehnicile standard de irigare, între 30% şi 60% din apa utilizată se evaporă, ea neajungând să fie încorporată în plantă. Apă potabilă este cel mai important’ aliment’, iată de ce trebuie să avem un ‘respect profund’ faţă de aceasta, să ne gândim că milioanele de oameni ai planetei nu se pot bucura de această resursă inestimabilă, pe care noi o risipim’, a declarat Daniel BOTĂNIOIU, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Workshop-ul ‘Water and Agriculture – Investment Needs’ urmăreşte utilizarea resurselor financiare inovatoare şi asigurarea fondurilor pentru a crea noi sinergii pozitive pentru apă şi agricultură.
Totodată, factorii de decizie se axează pe necesitatea investiţiilor în sectorul agricol şi asocierea dintre instrumentele de planificare a mediului şi proiectarea mecanismelor de finanţare relevante în cadrul PAC – Politica Agricolă Comună, inclusiv a unei soluţii inovatoare pentru pilonii I şi II, în cadrul propus.