Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, se află într-o vizită în România într-un context dificil pentru țara sa, cu un război rusesc aproape și o criză energetică generată tot de Rusia.
Aflată la București, aceasta a susținut un discurs emoționant în Senat, în cadrul conferințe internaționale „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”.
Sandu a vorbit despre rolul femeilor în toate domeniile, inclusiv în politică, despre ajutorul acordat de România Republicii Moldova, despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și despre solidaritatea lumii libere în fața unei Moscove tot mai agresive.
Maia Sandu, despre rolul femeilor în societate
„Pentru prima dată de când R. Moldova și-a declarat independența, președintele Moldovei și cel al României își dau mâna în Parlament pentru a da un mesaj locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului. R. Moldova în drum spre UE, România mai puternică în UE.
Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică pentru că suntem europeni și avem valori europene.
Cetățenii noștri au arătat că apreciază mai întâi caracterul unui om. Unii bărbați de la noi spuneau acum doi ani că femeile nu au ce căuta în politică. Dar cetățenii au pus în față valoarea omului
Femeile noastre creează și conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale. În Parlamentul nostru, 40% din deputați sunt femei. 22% din primarii noștri sunt femei.
Timpul a arătat că aceste cote de gen sunt importante pentru echitatea socială, înseamnă sprijin ca femeile muncitoare să poată contribui la dezvoltarea țării. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie”, a declarat președinta Republicii Moldova.
Maia Sandu, despre ajutorul acordat de România moldovenilor
„Voi face tot ce pot ca R. Moldova să fie de partea bună a istoriei și ca cetățenii să poată trăi în pace.
România a știut să fie alături de noi când a fost nevoie, acreat oportunități de studii, a finanțat modernizarea a sute de grădinițe, a donat microbuze școlare, a donat vaccinuri și ajutoare materiale, iar acum ne furnizează energie electrică”, a continuat aceasta.
Maia Sandu, despre libertate și unitatea lumii libere în fața pericolului rusesc
„Știu cât de greu e să oferi ajutor când e greu și în casa ta. Trăim realitatea unui război îngrozitor la granițele noastre, care pune în pericoul libertatea tuturor în regiune.
Rachetele ruse care țintesc Ucraina cad și pe pământul nostru.
Din cauza războiului, trecem printr-o criză fără precedent și riscăm să rămânem fără gaze și energie la iarnă. Tariful la gaze a crescut de 6 ori și e dublu față de România.
La fel de gravă e situația în ceea ce privește electricitatea. După ce Rusia a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a înjumătățit volumul de gaze pentru noi, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea cu energie electrică a țării e o provocare zilnică.
Cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate generează șantaj politic și interferență în politică.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei e folosit de gruparea hoților din Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și e gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare.
Această grupare investește sume uriașe pentru a implica Moldova în război. O parte din acești hoți au fost sancționați de Trezoreria SUA pentru subminarea statului de drept și acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Corupții vor să ne întoarcă din parcursul european
R. Moldova alege să fie liberă indiferent de circumstanțe. Noi ne asumăm prețul libertății. Avem nevoie de ajutor ca să supraviețuim ca parte a lumii libere.
Ar fi dramatic pentru noi, România și regiune ca R. Moldova să fie întoarsă din drumul ei spre marea familie europeană pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp.
Rusia a început un război nedrept și nejustificat. A crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Rusiei, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut, mai departe? Toate acestea arată că suntem toți în pericol.
Niciun stat din regiune nu poate rezista singur unei asemenea agresiuni. Ucraina nu e singură, lumea liberă i-a venit în ajutor. Noi am deschis casele pentru refugiații ucraineni. Sunt mândră că, deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au împărțit cu refugiații ceea ce au.
Ne bazăm pe lumea liberă pentru ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe R. Moldova.
Azi vă spun ”Mulțumesc” în numele Republicii Moldova”, a mai spus președinta Maia Sandu.
Observ noul limbaj de lemn european – va sa zica noi facem parte din „lumea libera”!!!
Ei bine, in „lumea libera” in care pasamite am intrat
se pedepseste cu inchisoarea exprimarea de opinii favorabile (de exemplu) lui Ion Antonescu.
Arata bine, se comporta bine dar e PROGRESISTA!!!