Eugen Măruță (gds.ro)
Se pregătesc schimbări în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Deciziile cu privire la mandatele membrilor actuali vor fi luate în cursul zilei de joi.
Este programată o ședință a Adunării Generale a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia. Pe ordinea de zi este o hotărâre privind revocarea membrilor al căror mandat încetează în data de 20 aprilie. De asemenea, se va propune alegerea de noi membri. Un aspect important va fi stabilirea duratei mandatelor.
Consiliul de Supraveghere are 7 membri. Dintre aceștia 6 sunt numiți de către Ministerul Energiei și unul direct de către Fondul Proprietatea, cu sau fără o selecție prealabilă. Cert este că în dreptul Ministerului Energiei sunt 6 posturi din Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.
Noii șefi așteaptă numirile
Este posibil ca să fie numiți în funcții cei care au fost recrutați, recent, și au ajuns pe lista scurtă, la Ministerul Energiei. La nivelul CEO sunt așadar așteptate schimbări profunde cu privire la management. Este vorba de numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere.
În structura de conducere a Complexului Energetic Oltenia sunt disponibile 7 posturi din care 6 trebuie să fie ocupate în urma unei activități de recrutare. În urma selecției a rezultat o listă scurtă. Între numele vehiculate că vor face parte din Consiliul de Supraveghere al CEO se află cele ale următoarelor persoane:
– Andrei Maioreanu (fost secretar de stat în Ministerul Energiei),
– Luminița Popescu (rectorul UCB),
– Mădălin Eftenoiu (finanțist),
– Adrian Marinescu (avocat) sau Șerban Predescu(specialist în transporturi).
După Consiliul de Supraveghere va fi demarată selecția pentru Directoratul companiei energetice.
Componența actuală a Consiliului de Supraveghere
Marcoci Alexandru – Presedinte
Georgescu Petre Mădălin
Predescu Șerban
Eftenoiu Mădălin-Cornel
Dăianu Adrian
Zaharia Alexandru
Marinescu Constantin-Adrian
Acționarii vor aproba și Bugetul
În același timp, se conturează un Buget de Venituri și Cheltuieli pentru Complexul Energetic Oltenia. Documentațiile vor fi analizate și aprobate de către acționarii companiei. Tot în ședința de joi, Directoratul Complexului Energetic Oltenia va prezenta proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli. Acesta propune o producție de 7,5 terawați în 2023.
Între propuneri se mai află și încheierea anului cu profit. La fel s-a întâmplat și în 2022. La companie va fi demarat procesul de restructurare cu închidere de capacități și reducere de personal. Deocamdată, nu sunt propuse disponibilizări colective. Cu toate acestea sunt așteptate pensionări în baza Legii 197 din 2021.
Legea este în vigoare, dar nu este aplicată de către casele de pensii. Există însă o decizie a instanței supreme care obligă punerea în aplicare a actului normativ. Se așteaptă însă comunicarea Deciziei către ministerul de resort, respectiv Casa Națională de Pensii.