Cu cinci luni înaintea alegerilor prezidențiale, constată corespondenta RFI la Washington, Donald Trump își pierde avansul în sondajele de opinie în state considerate până acum susținătoarele sale. El este contestat tot mai deschis pentru modul în care a gestionat criza sanitară, economică și socială.
În fața uriașelor proteste ce au cuprins întreg teritoriul Statelor Unite, președintele Trump a subliniat în aceste zile, pe Twitter, că el a făcut „cel mai mult bine pentru comunitatea de culoare în comparație cu oricare alt președinte american, exceptându-l poate pe Abraham Lincoln, care a abolit sclavia”. Pe zecile de mii de manifestanți care de aproape două săptămâni defilează în apărarea drepturilor cetățenilor de culoare, spune corespondenta RFI, îi califică en gros drept „hoarde de delincvenți, de extremiști care seamănă haos”. Or, relevă corespondenta citată, 55% dintre americani dezaprobă modul în care a fost gestionată criza. Și mai grav, în aceste zile, cu cinci luni înaintea alegerilor prezidențiale, președintele Trump își pierde avansul în sondaje chiar în state care îi erau sigure susținătoare în competiția prezidențială. Astfel, până și în Texas, unde este înmormântat George Floyd, Donald Trump se află, practic, la egalitate cu Joe Biden privind intențiile de vot, ca şi în Ohio, stat unde în 2016 a câștigat cu zece procente avans scrutinul prezidențial față de candidata democrată. Candidatul democrat se află în avans și în alte state cândva foarte sigure susținătoare ale lui Donald Trump în lupta pentru un al doilea mandat prezidențial, cum ar fi Wisconsin și Arizona.
În acest context politic dificil, mai spune corespondenta RFI, președintele Trump s-a găsit în fața unei situații mai mult decât delicate: refuzul ministrului Apărării de a angaja militarii activi în operațiuni contra manifestanților ieșiți cu zecile de mii pe străzile Washingtonului și ale marilor orașe americane.
Joe Biden are numărul necesar de electori pentru a fi învestit candidat democrat la prezidențiale
Associated Press anunță că fostul vicepreședinte american Joe Biden a depășit deja de vinerea trecută pragul necesar de delegați electori pentru a obține învestitura Partidului Democrat la prezidențialele din luna noiembrie. Domnia sa are asigurat votul a 1993 delegați la convenția națională a democraților, depășind astfel pragul de 1.991 necesar învestiturii. La acest bilanț s-a ajuns după ce Biden a învins în alegerile preliminare de la începutul săptămânii trecute în District of Columbia, în defavoarea lui Bernie Sanders, care și-a anunțat sprijinul pentru Biden. În prima sa luare de poziție după anunțul că, practic, a devenit candidatul Partidului Democrat în lupta pentru Casa Albă, Joe Biden a spus:”Țara cere un leadership, un leadership care să ne poată uni, un leadership care să ne canalizeze pe un unic și eficient drum”.
ASA ZICEATI SI DE HILLARY, CA-L DESFIINTEAZA PE DONALD, CUM ZICETI ACU DE BIDEN