China caută dezvoltarea relațiilor cu SUA după principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice, cooperării și câștigurilor comune. În același timp, acționează cu fermitate pentru apărarea suveranității, securității și a intereselor sale de dezvoltare. Partea chineză nu ocolește, nici nu se teme de concurență, dar se opune definirii tuturor relațiilor chino-americane cu termenul de competiție.
Afirmația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, comentând declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, potrivit cărora, în cadrul apropiatei vizite în China a secretarului de Stat Antony Blinken vor fi abordate modalitățile de a ține sub control competiția, de a consolida cooperarea în a face față provocărilor transnaționale, dar vor fi exprimate și preocupările SUA în problema Taiwanului, a fentanilului, a crizei din Ucraina și a problemei nucleare din Peninsula Coreeană.
Potrivit lui Mao Ning, partea chineză este dispusă ca pe baza respectului reciproc, a egalității și beneficiilor ocmune să mențină contacte și colaborări cu cea americană în domenii bilaterale și multilaterale. Însă, partea americană nu poate, pe de o parte, să căute contacte și colaborări și, pe de altă parte, să se amestece în afacerile interne ale Chinei și să prejudicieze interesele acesteia.
Mao Ning a declarat că problema Taiwanului vizează interesele esențiale ale Chinei, fiind baza politică a relațiilor China-SUA și prima linie roșie insurmontabilă în relațiile bilaterale, linie pe care nicicând SUA nu ar trebui să încerce s-o treacă. În problema Ucrainei și în dosarul nuclear al Peninsulei Coreene, China își dedică eforturile soluționării problemei pe cale politică și remedierii pentru revenirea la masa tratativelor, opunându-se practicii de întreținere a conflictelor. Politica și poziția Chinei pot rezista testului realității și al istoriei.
Relațiile sănătoase și stabile între China și SUA țin de interesele celor două popoare și de viitorul și soarta lumii. SUA sunt așteptate să acționeze în aceeași direcție alături de China, să adopte acțiuni concrete pentru promovarea revenirii la calea de dezvoltare sănătoasă și stabilă a raporturilor bilaterale, a subliniat Mao Ning.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV