Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) participă, în perioada 9 – 12 noiembrie a.c., la cea de-a 48-a ediție a Târgului de Turism al României. La standul instituției, vizitatorii vor putea explora oferta turistică a satelor tradiționale din țara noastră, mai ales a celor care s-au făcut cunoscute peste hotare, datorită participării la o serie de competiții internaționale de profil.
Fiecare vizitator care va ajunge, astfel, la standul MEAT, va avea oportunitatea de a interacționa cu reprezentanții celor opt destinații rurale care au candidat la titlul „Best Tourism Village”, acordat de Organizația Mondială a Turismului. Mai exact, este vorba despre Rășinari (jud. Sibiu), marele câștigător al României, în cadrul ediției de anul trecut a competiției internaționale, Ciocănești (jud. Suceava), care a fost recent inclus în Programul Upgrade, prin intermediul căruia va beneficia de sprijin pentru dezvoltarea sa turistică, dar și despre Biertan și Râu Sadului (jud. Sibiu), Costești (jud. Vâlcea), Eibenthal (jud. Mehedinți), Polovragi (jud. Gorj) și Gura Siriului (jud. Buzău).
În stand vor fi prezenți și reprezentanți din Oncești (jud. Maramureș) și Hobița (jud. Gorj), două sate care se remarcă prin patrimoniul lor cultural și natural de excepție. Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să descopere informații, cuprinse într-o serie de materiale de promovare, despre Jurilovca (jud. Tulcea), localitatea care a obținut titlul, în urmă cu 10 ani, de „Destinație Europeană de Excelență – EDEN”, la categoria „Turism accesibil”, dar și despre Albac (jud. Alba), care s-a clasat pe locul doi, în 2019, la categoria „Turism de sănătate și relaxare”.
În cadrul evenimentului de deschidere a Târgului de Turism al României, a fost prezent și ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, care a declarat că „turismul constituie unul dintre sectoarele economice importante, cu perspective reale de dezvoltare pe termen lung, iar prin valorificarea sustenabilă a tuturor resurselor turistice la standarde înalte, România poate deveni o destinație tot mai atractivă.”

Cu această ocazie a avut loc lansarea oficială a „Rutei Naționale a Satelor Tradiționale Turistice din România”. Din acest produs turistic inovator, dezvoltat pentru încurajarea participării comunitare, pe scară largă, la activitățile culturale și de conștientizare a moștenirii identitare, fac parte toate destinațiile rurale promovate în standul MEAT, precum și alte opt sate autentice, cunoscute pentru turismul durabil practicat, respectiv Breb, Călinești, Bârsana, Budești, Desești, Suciu de Sus și Rogoz (jud. Maramureș), precum și Fundu Moldovei (jud. Suceava). De asemenea, în cadrul evenimentului de deschidere a fost lansată și Ruta Cultural Turistică Națională „Mihai Eminescu – o cultură. o rută”, realizată de Primăria Municipiului Botoșani, Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Suceava.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 09-11 noiembrie (joi-sâmbătă) între orele 10:00-18:00 și, în data de 12 noiembrie (duminică), între orele 10:00-16:00.
Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României reunește reprezentanți ai agențiilor de turism și touroperatorilor, unităților de cazare și de agrement, precum și prestatorilor de diverse servicii în turism sau autorităților de turism locale, naționale și internaționale. Evenimentul oferă, astfel, oportunitatea de a întâlni noi clienți, parteneri de afaceri, clienții actuali și potențiali, lideri de opinie, într-un cadru necesar dialogului de business și într-un mediu profesionist.