Cenaclul literar: „ARTUR SILVESTRI” al Ligii Scriitorilor
Liliana Derevici
Cenaclul literar : „ARTUR SILVESTRI” din 27 octombrie 2022 de la Centrul Militar, ce a avut loc în Sala Armelor din Cluj-Napoca, a devenit un pol al Culturii Române, prin faptul că vin la ședințele acestuia scriitori din toată țara. De data aceasta sala a fost neîncăpătoare, participând scriitori din mai multe județe. Ședința a a fost condusă, ca de obicei, de președinta cenaclului, distinsa scriitoare doamna prof.VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ. Domnia sa a anunțat programul acestei sesiuni, o trecere în revistă a activității membrilor Ligii Scriitorilor Români din țară cu semnalarea celor mai noi publicații, lansare de carte a domnului IOAN LEUCA și contribuția fiecărui membru al cenaclului prin prezentarea creațiilor sale.
La început scriitorul, criticul literar și promotorul cultural AL. FLORIN ŢENE, președintele național al Ligii Scriitorilor, a prezentat o dare de seamă asupra activității desfășurate de la ultima ședință până acum. Domnia sa a evidențiat activitatea Filialei de la Iași condusă de Domnul DAN TEODORESCU care a avut un schimb de experiență cu scriitorii de la Bălți. Apoi la Drăgășani a fost lansată cartea scriitorului AL. FLORIN ŢENE: „Gloria Limbii Române” unde sunt prezentate acțiunile pentru obținerea sărbătoririi Zilei Naționale a Limbii Române. Două posturi de televiziune au imortalizat această lansare de carte-Prima TV și un post de VERTICAL TV din Râmnicul Vâlcea. Cărțile noi apărute în această lună și analizate de Al.Florin Țene, au fost::
· Ioan Leuca-Povestea unui tânăr anticomunist
· Raveca Vlașin -Omul celor șapte zile-versuri
Raveca Vlașin- Interferențe -cărți și autori, critici literare
· Antologie Al. Florin Țene-Gloria Limbii Române
· Toader T. Ungureanu-Surâsul zorilor
Toader T. Ungureanu-Puterea dragostei
Toader T. Ungureanu-La taifas cu epigrama-fabule și epigrame
Toader T. Ungureanu-Venus, fata fără nume, nuvele și povestiri
· Vasile Dan Marchiș-Cruci vii, poeme
· V. Umbreanu-Tărâmul simetriei, versuri
· Al. Blaga-Metropola iubirii, versuri
· Aurelia Oancă- Din pulberi de stele.
Iar noile reviste amintite au fost: “Sintagme codrene”-nr. 16-octombrie-decembrie 2022, “Dialoguri culturale-Cuvântul care ne unește”-Iași, România-Bălți, Republica Moldova-1-2 iulie 2022. „Meridianul din Iașii”, „ Rusidava culturală” din Drăgășani, „Vocea Sa” din Germania, și revistele vâlcene „Povestea vorbii „,Forum vâlcean „ și „Cultura vâlceană „, editate de scriitorul și editorul Petre Cichirdan.
Apoi a luat cuvântul președintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români scriitorul IULIAN PATCA care din dărnicia dânsului a adus din nou ultimul număr din septembrie 2022 al revistei literare AGORA , numărul următor urmând să apară în ianuarie.
Pentru nominalizări la premiile anuale, spunea scriitorul Iulian Patca, s-au primit destul de multe cărți, dar mai pot fi aduse.
Au urmat scriitorii prezenţi cu prezentările de carte. A început domnul VASILE DAN MARCHIŞ, urmând la cuvânt domnul IOAN LEUCA din Cluj care și-a prezentat creația sa literară insistând asupra romanului: „Povestea unui tânăr anticomunist”, având ca temă familia și credința în Dumnezeu. Romanul atinge și probleme filozofice, despre psihologia copiilor și a adolescenților. Scriitorul IULIAN PATCA, care a citit romanul încă în manuscris, a adăugat că acest roman este semi autobiografic, intervenind și fantezia autorului. După părerea dumnealui titlul pe care l-ar fi dat ar fi fost: „Între două lumi”, adică înainte și după revoluție și sub titlu, trebuia adăugat actualul titlu, spunând că autorul mizează pe dialog, nu pe descriere, analiză sau sinteză pentru că dialogul este cel mai bun mijloc de comunicare directă. Au fost evidențiate frumoase pagini de dragoste sau conflicturile între oameni pe teme religioase, politice sau ale subzistenței. Iulian Patca l-a felicitat pe autor.
Distinsa scriitoare LUCIA ELENA LOCUSTEANU ca de obicei a prezentat memoria calendarului lunii octombrie. Din bogăția de nume au fost alese două: Dimitrie Cantemir și Ștefan O. Iosif care a scris și epigrame dar și sensibile poezii despre natură. De asemenea domnia sa a lecturat din cartea doamnei RAVECA VLAŞIN: „Omul celor șapte zile”, pagini de o aleasă frumusețe literară. Iar ca încheiere doamna ELENA LUCIA LOCUSTEANU a recitat câteva deosebite versuri scrise de dânsa pe la 13 ani, tot despre toamnă.
Au urmat la cuvânt pentru a citi din creațiile lor, doamna ZAMFIRA TODERICI, poezie, doamna POPAN PUŞA a citit poemul “Epistolă toamnei”, doamna POPAN MARIANA-poezie închinată toamnei, doamna MARIA SOMEŞAN care va vorbi în următoarea ședință despre lansarea celei de-a șasea cărți, a patra din ciclul romanului de familie: „Un univers pierdut”.
Alți scriitori care au luat cuvântul au fost: doamna RAVECA VLAŞIN care a citit poezia sa superbă și foarte actuală: „Azi toți se mută în virtual”, domnul EUGEN COŢA citind din poemele si epigramele sale, domnul GAVRIL MOISA, domnul Al. BLAGA despre ultimul volum de poezii -: « Metropola iubirii » dedicat satului său natal Bonţida, recitând câteva versuri, domnul TEOFIL MÂNDRUŢIU care postează aproape zilnic câte o poezie cu un har deosebit în a scrie a recitat o „Joacă Filozofică” și i-a adresat domnului președinte național al Ligii Scriitorilor, Al. Florin Țene cuvinte de o neasemuită frumusețe interioară iar ca o mărturie a credinței sale puternice a recitat o superbă poezie în care-și exprimă dorul de Hristos lângă care simțim multă liniște, domnul IOAN FLORIAN, și în final domnul PUIU SFÂRLEA a vorbit cu mult patos despre însemne scriptice de pe teritoriul Bulgariei de astăzi privind imperiul lui Burebista.
La solicitarea celor prezenți în ședința viitoare din data de joi, 24 noiembrie, scriitorul dr.Ionuț Țene va vorbi despre activitățile culturale la care a participat în Spania, fiind invitat de Universitatea din Madrid.