Limba romana are, fara doar si poate, un rol definitoriu in dezvoltarea personalitatii individuale si a capacitatii creative ale fiecarui individ. Cand vorbim despre limba romana, ne identificam, practic, cu traditia si cultura noastra literara, intrucat aceasta disciplina este singura care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine evolutia monunentalei creatii artistice, dar si a “operei lingvistice” faurite de catre inaintasii nostrii daco-romani.
Actiunea formativa de introducere in universal literar, stilistic si lingvistic al limbii romanii incepe cu studierea acestei fascinante discipline, atat la scoala, cat si in cadrul orelor de meditatii la limba romana!
Istoria si influentele literaturii romane
Atestarea istorica a capodoperelor literare romanesti dateaza odata cu aparitia tiparului si dezvoltarea scrierilor tiparite. Mai mult, literatura romana si limba romana este atestata si pastrata pentru prima data, in scris, intr-o epistola apartinand lui Neacsu de la Campulung catre judele de Brasov, Hans Benker, din anul 1521.
Prima carte imprimata in Romania a fost o carte religioasa in slavona in 1508, „Liturghierul lui Macarie”. Prima carte imprimata in romana a fost „Catehismul” de la Sibiu, publicat in 1544, dar care s-a pierdut.
Evolutia literaturii romana a cunoscut, de-a lungul timpului, o serie de influente, venite, in principal, din partea factorilor externi. Mai precis, influenta greaca, care s-a resimtit, cu predilectie, in perioada stapanirii Fanariote din secolele XVIII-XIX a fost prima care si-a pus, ireversibil, amprenta, asupra culturii literare romanesti.
Influentele factorilor interni, venite, indeosebi, din partea reprezentantilor “Scolii Ardelene” si a “Epocii de Aur”, de dupa 1918, au imbogatit universal patrimonial romanesc.
Nu trebuie, insa, sa uitam, nici de influentele literaturii si culturii franceze, resimtite pe toata durata secolului al XIX-lea, prilejuit de faptul ca o sumedenie de tineri de valoare romani aleg sa isi desavarseasca studiile la prestigioase unitati de invatamant din Occident.
Toate acestea se pot studia, in amanunt, in cadrul orelor suplimentare de meditatii la limba romanilor, destinate elevilor de gimnaziu si mai ales celor de liceu!
Gramatica limbii romane le da mari batai de cap absolventilor de clasa a VIII-a
Prin definitie, gramatica este considerata “sufletul unei limbi”. In extenso, se poate chiar sustine ca, insusirea valorilor artistice literare nu ar avea nicio valoare fara o profunda cunoastere a notiunilor de baza de limba. Iar asimilarea acestor notiuni este legata interdependent de studiul aprofundat al gramaticii limbii romane. Tocmai de aceea, in programele scolare de limba si literatura romana, gramatica ocupa o pondere insemnata din numarul total de ore alocate acestei discipline. Aceeasi pondere este acordata si in cadrul orelor de meditatii la limba romana.
In genere, gramatica constutuie un ansamblu de reguli care descriu formele corecte de modificare a cuvintelor si a imbinarilor acestora in propozitii. In schimb, literatura este perceputa drept “arta” al carei mijloc este cuvantul scris.
Din punct de vedere istoric, cea mai veche atestare a limbii romane este facuta prin intermediul lucrarii “Palia din Orastie” din anul 1521. In plus, cea mai veche gramaticaa limbii romane este “Gramatica rumaneasca” apartinand lui Dimitrie Eustatievici, care dateaza din anul 1757.
Prin natura sa, gramatica limbii romane constituie o “piatra de incercare” pentru absolventii de clasa a VIIIa, care au de sustinut, la finalul acesteia, examenul de Evaluare Nationala. Asimilarea unor notiuni, pe alocuri, un pic prea abstractie, raportat la nivelul de dezvoltare psiho-somatica elevilor de 14-15 ani ii pune, uneori, in mare dificultate, pe acestia.
Clarificarea notiunilor de limba este realizata cu ocazia sedintelor de meditatii limba romana, unde sunt dezbatute problemele dificile si controversate care privesc morfologia, sintaxa, dar si alte elemente care tin de vocabular si fonetica.
Secretele limbii romane
Limba romana are numeroase secrete si este, de foarte multe ori, invaluita in mister. Pentru cei mai putin informati, romana este o limba de origine indo-europeana, si totodata un indiom al latimei “vulgata”, impletita cu element traco-dacic, peste care s-a “asezat” un adstrat slav.
Limba romana este a 5a limba din grupul limbilor romanice, ca numar de vorbitori, dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana. Este vorbita de nu mai putin de 28 de milioane de oameni, dintre care 24 de milioane o au ca limba maternal. Cunoaste 7 graiuri: ardelenesc, banatean, moldovenesc, bucovinean, crisean, maramuresean si muntenesc si 4 dialecte: daco-roman, macedo-roman, megleno-roman si istro-roman.
Prin modul in care au fost gandite, orele de meditatii la limba romana isi propun sa fixeze notiunile elementare de gramatica si literatura, iar, pe de alta parte, sa ofere elevilor o perspectiva mai larga asupra unor concepte cu cararacter abstract.
Sursa meditatii-orice.ro