Mersul pe jos este o activitate fizică la îndemâna oricui și are un mare avantaj: nu costă nimic! Specialiștii consideră că 10 minute de mers pe jos zilnic funcționează ca o adevărată terapie pentru corp și minte și ne recomandă să renunțăm la deplasările cu mașina sau cu transportul în comun ori de câte ori avem ocazia. Mulți dintre noi evităm mersul pe jos fără a lua în calcul, însă, multitudinea de beneficii pe care această activitate simplă le oferă pentru sănătatea noastră. Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să o practici și tu, cât mai des:
Reduce pofta de dulce
Potrivit unor cercetări realizate în cadrul Universității din Exeter din Marea Britanie, o plimbare zilnică de cel puțin un sfert de oră reduce pofta de dulciuri. Cum se poate întâmpla acest lucru? Ei bine, mișcarea ajută la eliminarea stresului și împiedică, deci, snacking-ul compulsiv.
Ameliorează durerea
Sedentarismul favorizează durerile musculare, articulare și de tendoane. Mersul pe jos este o mișcare puțin solicitantă, de aceea sporește flexibilitatea articulațiilor și a tendoanelor, fiind recomandat pentru menținerea sănătății acestora.
Îmbunătățește memoria
Pentru persoanele care se confruntă cu probleme de memorie, mersul pe jos poate fi un remediu eficient. Potrivit cercetărilor, plimbările pot mări dimensiunea hipocâmpului, acea regiune a creierului care joacă un rol esențial în formarea și stocarea amintirilor. Practicat în mod constant, mersul pe jos îmbunătățește memoria și clarifică încețoșarea cognitivă.
Crește nivelul de vitamina D
Plimbările lungi pe jos în timpul zilei cresc sinteza de vitamina D în organism, fapt ce favorizează absorbția de calciu și fosfor. Acest lucru este benefic pentru sănătatea întregului sistem osos, care are nevoie de vitamina D pentru buna funcționare. Așadar, mersul pe jos pe timpul zilei, după ce ai aplicat o loțiune cu factor de protecție solară este o modalitate ideală de a te menține în formă.
Cum te pregătești pentru mersul alert
Mersul în ritm alert este un atrenament eficient și accesibil oricui. Atunci când dorești să practici această activitate este foarte important să porți încălțăminte adecvată. O pereche de adiași Puma de damă este o alegere potrivită. De asemenea, nu uita să porți haine lejere și, dacă alegi plimbările nocturne să ai accesorii reflectorizante pentru ca șoferii să te poată observa mai ușor.
Esențială este, însă, încălzirea înainte de acest antrenament. Începe prin a merge pe jos încet, aproximativ 5 minute, după care crește treptat ritmul. Poți încerca inclusiv câteva mișcări de streching pentru a pregăti musculatura cvadricepșilor și a gambelor. La finalul plimbării, odihnește-te suficient și încheie fiecare sesiune de mișcare cu 5 minute de mers pe jos lent. În acest mod, reduci stresul asupra mușchilor și a inimii și îți vei recăpăta energia.
Mersul pe jos are o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Practicat constant, acesta îmbunătățește memoria, asigură sănătatea sistemului osos, previne durerile articulare și reduce pofta de dulce. Foarte important este să te pregătești corespunzător înainte de plimbările lungi, adoptând o ținută potrivită și realizând încălzirea corpului.