Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la începutul acestei săptămâni spre a aproba mandatul negociatorului lor, Michel Barnier, pentru a purta tratativele cu Regatul Unit vizând deschiderea unui nou capitol post-Brexit, cel al noilor lor relații comerciale. Toți experții în domeniu prognozează de pe acum o misiune extrem de complicată pentru francezul Michel Barnier.
Negocierile propriu-zise urmează să demareze la începutul lunii viitoare. Londra și Bruxellesul nu vor avea decât câteva luni, până la finele anului acesta, pentru a se înțelege asupra viitoarelor lor relații.
Pescuitul – una dintre temele complicate ale negocierilor
Nu puțini sunt cei care cred că negocierile privind acest punct important al agendei negocierilor riscă să eșueze. Europenii insistă ca viitorul acord să mențină accesul reciproc în apele lor teritoriale. Regatul Unit dorește, însă, ca doar pescadoarele cărora el le acordă licență să poată pescui în apele sale teritoriale. Disputa se anunță extrem de aprinsă. Navele europene pescuiesc de șase ori mai mult peşte în apele britanice în comparație cu cele britanice în apele europene. În același timp, britanicii depind într-o mare măsură de piața europeană pentru a-și plasa roadele pescuitului. A nu se uita că acest sector, pescuitul, nu reprezintă decât un pic peste 1% din PIB-ul european. El este însă simbolic: pentru adepții Brexitului el încarnează recâștigarea suveranității. Motiv pentru care negocierile referitoare la acest spinos subiect se anunţă de pe acum foarte complicate, dificil a găsi o cale de compromis.
Regulile europene și accesul pe piața europeană – cele mai sensibile subiecte
„Cei 27” doresc ca diferendele legate de normele europene să fie arbitrate de Curtea Europeană de Justiție, norme de care Londra nici nu vrea să audă. Cele mai aprinse dezbateri sunt însă așteptate la punctul privitor la accesul produselor britanice pe piața europeană. Problema-cheie în găsirea unui compromis, spun analiști europeni, va fi în ce măsură vor putea fi britanicii dispuși să se alinieze la reglementările Uniunii Europene pentru a putea accede pe piața unică a UE. Cât privește negocierile referitoare la serviciile financiare, s-a aflat că ele nu vor avea loc, întrucât acest sector este exclus negocierilor de către europeni.