Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Agenția Națională de Integritate (ANI) a deschis un dosar de evaluare a averii secretarului de stat Horia Constantinescu, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Verificarea a fost demarată în urma unei sesizări făcute de către deputatul USR Mihai Badea, care a indicat presupuse „neconcordanțe flagrante” în declarațiile din ultimii ani ale șefului ANPC. Cei doi s-au contrat pe această temă în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.
Badea (USR) remarcă nereguli în declarațiile de avere ale șefului ANPC
„Am depus această sesizare la ANI în urmă cu câteva săptămâni. (…) Am fost anunțat azi că ANI a hotărât să declanșeze acțiunea de verificare a averii și a modificărilor intervenite în perioada în care acesta a ocupat funcții publice.
Am găsit în declarația dumnealui de avere numeroase nereguli și neconcordanțe. Vedem în 2019 achiziționarea unor imobile, un teren intravilan de aproape 2 hectare, 19 construcții din județul Constanța, la bunuri mobile figurează un yaht cu prețuri estimative între 100.000 și 250.000 de euro pe internet.
Se pune întrebarea provenienței acestor bunuri, având în vedere că în declarația de avere se indică venituri totale de doar 96.000 de lei pentru anul 2019, zero conturi sau depozite bancare sau fonduri de investiții, zero datorii contractate, zero bunuri înstrăinate deci efectiv nu poate justifica aceste bunuri dobândite în 2019 cu veniturile pe care le-a declarat și bunurile pe care le are, conform declarației”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.
Cum se apără Horia Constantinescu
În schimb, șeful ANPC spune că chiar el a cerut să-i fie verificată averea „pentru a lămuri dacă există sau nu probleme de integritate. Eu consider că încă de acum se poate dovedi că nu există. E greu de imaginat că ce sunt acuzat că aș fi făcut, cu toate acestea, să fi și pus în d clarațiile de avere lucruri pe care alții pretind că am încercat să le ascund”.
„Barca plutește doar în mintea celor care mă acuză că aș avea o barcă de 250.000 de euro. Mi-am cumpărat-o foarte veche, acum foarte mulți ani. Nici azi nu e atât de funcțională pe cât se pretinde a fi.
Ferma e aruncată în mijlocul câmpului, undeva în comuna Tuzla, județul Constanța. Nici măcar aceea nu e o oportunitate imobiliară, era un proiect de agroturism pe care n-am avut timp să-l pun pe picioare și a rămas în starea de paragină în care am cumpărat-o”, a explicat apoi Constantinescu.