Migranți veniți din țări ale Orientului Mijlociu și nu numai sunt în aceste zile masați la frontiera Belarusului cu Polonia, încercând inclusiv prin forță să pătrundă în Polonia pentru a ajunge în alte țări ale Uniunii Europene. Autoritățile poloneze nu-și ascund neliniștea în fața sosirii în ultimele ore a unor grupuri masive de migranți în diverse puncte ale frontierei Belarusului cu Polonia, luptându-se chiar cu soldații de frontieră polonezi pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene. «Are loc o tentativă masivă de încălcare a frontierei Poloniei», a anunțat public guvernul de la Varșovia, denunțând «o operațiune orchestrată de Belarus». Pe rețelele sociale au fost difuzate imagini video în care se vede clar cum, sub privirile polițiștilor de frontieră belaruşi, migranții distrug barierele de sârmă ghimpată ce marchează linia de frontieră și opun forță gărzilor de frontieră poloneze. Alte imagini arată coloane întregi de migranți deplasându-se de-a lungul frontierei cu Polonia, existând riscul să ajungă la frontierele cu alte state vecine ale Belarus. Corespondenţi ai presei străine, presa poloneză acuză forțele de securitate bieloruse că dețin controlul strict al deplasării migranților, utilizându-i ca mijloc de presiune împotriva Uniunii Europene și a sancțiunilor instituite contra lui Lukașenko.
Reacția guvernului Poloniei
Corespondentul RFI semnalează că autoritățile poloneze iau măsuri, mobilizând la frontieră efective masive de poliție și jandarmi, dislocaţi în zona interzisă ce se întinde de-a lungul întregii frontiere, cu o lărgime de 2-3 km. Varșovia, prin vocea ministrului adjunct de Interne, s-a declarat «pregătită pentru orice eventualitate». Guvernul a reunit luni celula de criză, ceea ce confirmă că tensiunea a ajuns la un punct culminant. Executivul a decis închiderea frontierei cu Belarus, începând de marți dimineață, pentru toate vehiculele.
«Minskul vrea agravarea conflictului»
Potrivit lui Pawel Jablonski, adjunct al ministrului de Externe al Poloniei, Alexander Lukașenko «speră» la o «intensificare a tensiunii» în scopuri propagandistice. «Noi, a subliniat Jablonski, nu putem permite acest lucru din rațiuni simple. Dacă asistăm la una sau două tragedii astăzi, vom fi obligați să ne schimbăm politica, ceea ce ar putea duce, în termen de o lună, la 20, 30 sau chiar 100 de alte tragedii». Pentru guvernul Poloniei, a avertizat Pawel Jablonski, nu se pune problema de a ceda presiunii. Orele și zilele ce urmează riscă să fie complicat a le gestiona. Soldații din Belarus dislocaţi la frontiera cu Polonia, care încadrează strict migranții, ii vor împiedica să facă cale întoarsă, ceea ce poate conduce la o tragedie umană inimaginabilă, așa cum prevăd și ONG-urile prezente în regiune.
«Polonia sau Germania nu pot face față singure situației»
Îngrijorată de perspectiva unei noi mișcări migratoare masive, Germania a chemat marți, 9 noiembrie, Uniunea Europeană să «ia măsuri» pentru a contribui la blocarea fluxului de la frontiera poloneză a migranților veniți din Belarus. «Polonia sau Germania nu pot face față acestei situații singure», a declarat pentru «Bild» ministrul german de Interne, Horst Seehofer. «Trebuie să ajutăm guvernul polonez la securizarea frontierelor externe și aceasta trebuie să fie problema Comisiei Europene. O chem acum să ia măsuri», a spus Seehofer.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a chemat luni statele membre ale UE să aprobe noi sancțiuni împotriva autorităților belaruse. «Instrumentalizarea migranților în scop politic este inacceptabilă», a declarat domnia sa. În afara extinderii sancțiunilor contra regimului de la Minsk, dna Ursula anunță că UE «va examina și modul în care vor fi sancționate companiile aeriene ale unor terțe țări» care transportă migranți în Belarus.