La inițiativa președintelui Emmanuel Macron, marți, 26 martie, la Paris, a avut loc un mini-summit, de fapt o reuniune în patru, la care, alături de Xi Jinping și Emmanuel Macron au fost invitați oameni forte ai comunității europene, respectiv Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și doamna cancelar Angela Merkel. Ideea lui Macron, spun toți comentatorii politici prezenți în emisiunile posturilor de radio și televiziune franceze, a fost ca, împreună cu Juncker și Merkel, să apară în fața liderului chinez ca un «front unit» european – uneori divizat tocmai în legătură cu atitudinea față de China – dar dornic să blocheze ceea ce ei și alți lideri europeni denumesc ofensiva Beijingului de a-și extinde și a-și consolida influența economică și politică inclusiv în țările Uniunii Europene, abordându-le separat. Iar exemplul cel mai elocvent și de cea mai mare actualitate este giganticul proiect al «Noilor drumuri ale mătăsii», în configurația căruia ar urma să fie inclusă și Europa.
Mini-summitul nu a durat mai mult de o oră și ceva, dar a fost suficient timp pentru ca fiecare să-și expună punctul de vedere privind noua situație intervenită în plan mondial, marcată de acțiunile destabilizatoare ale noului locatar al Casei Albe (numele acestuia nefiind enunțat în mod expres în contextul acestei întâlniri). Emmanuel Macron a inițiat acest mini-summit, spun unii comentatori francezi, în ideea că «dincolo de concurență, de rivalitățile comerciale și tehnologice tot mai dure, există și interese înalte». «Ceea ce noi dorim să construim împreună, a pledat Emmanuel Macron în cadrul reuniunii, este un cadru multilateral renovat, mai just, mai echilibrat», subliniind că «relațiile de cooperare aduc mai mari beneficii decât confruntarea, iar noi am câștigat mai mult prin deschidere decât printr-o închidere». «Noi respectăm China (…) și, natural, așteptăm din partea marilor noștri parteneri ca și ei să respecte unitatea Uniunii Europene», a subliniat președintele Macron. «Noile drumuri ale mătăsii», a intervenit Angela Merkel, «reprezintă un proiect foarte important» și «noi, europenii, dorim să jucăm un rol, dar el să însemne reciprocitate, un pic greu să-l identificăm». Acest punct de vedere a fost reluat și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. «Aș dori, a spus domnia sa mai direct, ca întreprinderile europene să găsească aceeași deschidere, totală, pe care întreprinderile chineze le găsesc în Europa».
Răspuns surprinzător dat de Xi Jinping
«Da, există puncte de dezacord, există competiție, dar este o competiție pozitivă… Suntem pe drumul realizării de progrese împreună. China și Uniunea Europeană trebuie să avanseze împreună… Neîncrederea nu trebuie să ne determine să privim tot timpul în trecut», a afirmat Xi Jinping, subliniind că «de pe Tour Eiffel vezi cel mai bine Parisul. Trebuie deci de la înălțime să judecăm munca pe care am desfășurat-o în comun».
Cei patru lideri au avut puncte de vedere convergente în privința necesității unei «modernizări» a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), arbitru al schimburilor internaționale a cărui utilitate este contestată de Casa Albă, precum și în privința necesității unei acțiuni comune împotriva consecințelor schimbărilor de climă.