Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat, vineri, o vizită de lucru în judeţul Ialomiţa. Demnitarul a fost însoţit de directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, şi de directorul general al RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu iar din delegaţie au mai făcut parte şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău, Marilena Stoian dar şi directorii SGA Buzău şi Direcţiei Silvice Ialomiţa, potrivit unui comunicat transmis de MAP.
Vizita de lucru a ministrului Ioan Deneş a început cu prezentarea, la Slobozia, a obiectivelor de investiţii derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP), în acest an, în judeţul Ialomiţa. Suma totală alocată în 2019 pentru investiţiile ce vor fi derulate de MAP în acest judeţ este de 9,53 milioane de lei.
Pentru domeniul ape sunt alocaţi 2,44 milioane de lei iar pentru domeniul păduri – 5,09 milioane de lei (lucrări de regenerare a pădurilor – 4 milioane de lei, investiţii din Fondul de Accesibilizare – 39 mii lei şi investiţii de la bugetul de stat – 1,05 milioane de lei).
Totodată, ministrul Ioan Deneş a reamintit faptul că în ceea ce priveşte derularea proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi (CIPN) în acest judeţ, platforma de compost existentă în comuna Roşiori a fost dotată, în luna martie a acestui an, cu utilaje – un tractor, două remorci, o maşină de împrăştiat gunoi, o cisternă vidanjă, un încărcător frontal şi un tocător de resturi vegetale.
De asemenea, pentru UAT Ciochina licitaţia pentru contractarea lucrărilor de construcţie pentru obiectivul „Platforma de colectare şi managementul gunoiului de grajd în localitatea Ciochina” a fost lansată, urmând ca anul viitor investiţia să fie finalizată. Cele două obiective de investiţii din cadrul proiectului CIPN însumează peste 2 milioane de lei.
La întâlnirea cu ministrul apelor şi pădurilor, care s-a încheiat cu o conferinţă de presă, au participat prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre, senatorul Marian Pavel, deputatul Ştefan Muşoiu, precum şi alţi factori locali.
Ulterior, delegaţia condusă de ministrul apelor şi pădurilor, însoţită de prefectul judeţului Ialomiţa, s-a deplasat în municipiul Feteşti, unde a avut loc o întâlnire cu primarul localităţii, Sorin Gafiţoi. În cadrul întâlnirii, directorul ABA Buzău a prezentat obiectivul de investiţii „Punerea în siguranţă a liniei de apărare de la Dunăre pe sectorul identificat cu risc tehnologic semnificativ”, investiţie ce va fi finanţată prin POIM şi va fi implementată în două judeţe, respectiv Ialomiţa şi Călăraşi. Valoarea totală estimată a proiectului este de 48,2 milioane de euro (cu TVA) din care 33,2 milioane de euro aferente judeţului Ialomiţa.
Lucrările, în acest judeţ, vor consta în:
– Punerea în siguranţă a digului de pe malul drept al fluviului Dunărea, pe braţul Borcea, pe raza localităţii Stelnica. Aici lucrările propuse constau în reabilitarea digului existent de la Bentu, cu stabilizarea malurilor şi îndepărtarea şenalului navigabil, pe o lungime de 1000 ml, dar şi realizarea unei linii de apărare la limita intravilanului şi încastrarea acesteia în digul existent printr-un dig, pe o lungime de 800 ml.
– Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în municipiul Feteşti. Pentru apărarea localităţii Feteşti, respectiv a cartierului Buliga, sunt propuse realizarea a 6700 m de dig de apărare, parapet din beton în continuarea digului, pe o lungime de circa 600 m, dar şi subtraversări pentru evacuarea apelor din incintă, în zonele canalelor de irigaţii existente.
Vizita de lucru a delegaţiei conduse de ministrul Ioan Deneş s-a încheiat cu inspectarea zonelor cu puncte critice pe Braţul Borcea, km. 34 – zona Bentu, mal drept şi zona intravilan Stelnica, mal stâng.