Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), a reacționat la acuzațiile privind introducerea „taxei pe soare”.
Amintim că USR a semnalat faptul că Guvernul PSD – PNL – UDMR a adoptat chiar cu o seară înainte de Ziua Națională o Ordonanță de Urgență ce introduce o taxă pentru cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice.
La câteva ore după, PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt Radu Oprea, a criticat Ordonanța dată de propriul guvern, dând vina pe Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei.
Ministerul Energiei a reacționat la aceste critici susținând că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o directivă europeană.
Ce spune Ministerul Energiei despre OUG ce introduce „taxa pe soare”
Într-un comunicat, Ministerul Energiei precizează că modificările la legislație sunt necesare, altfel România riscă să intre în procedură de infringement.
„Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu”, a mai transmis instituția.
Ministerul a mai susținut că încurajează producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări, iar OUG în cauză „vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții”.
„Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanță.
Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:
a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.
Asa dupa cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și presupune îndeplinirea mai multor condiții”, a mai explicat Ministerul Energiei.
Instituția a mai precizat că, oricum, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European se discută despre revizuirea acestei directive.
Cand au liberalizat pretul gazelor naturale au spus ca „in anumite conditii” pretul final ar putea sa scada (daca sunt prea multi competitori pe piata).
In realitate numerosii „competitori” erau firme intermediare care aveau drept sursa a gazelor cateva firme mari – de aici rezultand cresterea pretului final.
Acum dreg busuiocul pitindu-se in spatele unei directive europene, in vreme ce Viktor Orban se ia cu UE de guler daca i se baga „directive” pe gat.
Asa, cum tuica produsa in gospodarie / pentru consumul propriu nu se „taxeaza”, nici parlita energie solara obtinuta in gospodarie / pentru consumul propriu nu trebuie „taxata”.
Aiasta caricatura de „menestru” … este aidoma caricaturii de „premer” / cutu !