”Am declarat de la începutul mandatului că principalul meu obiectiv este sprijinirea industriei românești. M-am ținut de cuvânt. Am demarat trei scheme de ajutor de stat, iar acum pentru două din aceste scheme au fost semnate contractele. Am semnat 56 de de contracte de finanțare în valoare de peste 9 milioane de euro: 47 de contracte de 8 milioane de euro pentru tranziția la economia circulară și 9 contracte pe schema de minimis pentru implementarea Programului de creștere a competitivității produselor industriale cu o valoare de 1,2 milioane de euro. Cererea de finanțare a fost uriașă. De acum, proiectele pot să fie demarate!”, a declarat Florin Spătaru, Ministrul Economiei.
Ministerul Economiei gestionează trei scheme de ajutor de stat, dintre care schema de minimis în vederea tranziției către economia circulară, cu un buget de 8 milioane euro și schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale”.
Schema de minimis pentru tranziția la economie circulară s-a bucurat de o cerere uriașă de finanțare din partea industriei, fiind depuse 94 de proiecte, dintre acestea fiind selectate 47 dintre acestea, în ordinea descrescătoare a punctajului. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro. Cele 47 de firme care au semnat contracte vor dezvolta proiecte care reduc volumul deşeurilor şi produc materia primă necesară pentru crearea unui lanţ de producţie integrat, generând 150 de noi locuri de muncă în 28 de județe.
Cea de-a doua schemă, „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale”, are prevăzut un buget de 30.000.000 lei și se adresează întreprinderilor, inclusiv societăţilor cooperative, care activează în sectoarele industriei prelucrătoare şi al recuperării materialelor, precum şi entităţilor din infrastructura pentru evaluarea conformităţii produselor industriale, asociaţiilor profesionale şi patronatelor de ramură. Suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, plata fiind efectuată eşalonat.
Primul dintre beneficiarii acestei măsuri, care a semnat contractul de finanțare la sfârșitul lunii decembrie 2022 în prezența ministrului economiei, este Softronic Craiova, companie cu capital 100% românesc, care produce locomotive. Compania românească a primit finanțare 200 000 de euro, pentru fabricarea de locomotive verzi, prietenoase cu mediul, şi pentru menținerea a 600 de angajați.
„Mă bucur să văd că operatorii economici au aplicat pentru schemele de ajutor de stat propuse de Ministerul Economiei, acest fapt arată că am evaluat corect nevoile industriei. Cererea de finanțare a fost foarte mare, motiv pentru care analizăm posibilitatea extinderii programelor actuale, dar și a demarării unor noi scheme de finanțare. Acești bani vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și investiții în modernizarea fabricilor cu echipamente şi tehnologie de ultimă generație. Facem primii pași către o industrie verde, competitivă și durabilă”, a conchis ministrul Spătaru.