„De acum înainte, sarcina centrală a Partidului Comunist Chinez (PCC) vizează unirea și conducerea poporului pentru a construi pe deplin un stat socialist modern puternic, pentru a realiza cel de-al doilea obiectiv centenar, pentru a promova în mod cuprinzător marea întinerire a națiunii chineze, cu o modernizare în stil chinezesc”, a declarat Xi Jinping, Secretarul general al Comitetului Central al PCC, în deschiderea celui de-al 20-lea Congres Național al PCC, inaugurat la data de 16 Octombrie, la Beijing. În raportul prezentat, Xi a evidențiat caracteristicile și cerințele esențiale ale modernizării în stil chinezesc, stârnind un mare interes din partea comunității internaționale.
Ce este modernizarea în stil chinezesc? Este o modernizare socialistă condusă de PCC, care are atât trăsăturile comune ale modernizării din alte țări, cât și caracteristicile chinezești bazate pe propriile condiții naționale, a subliniat Xi. Modernizarea chineză este una cu o populație imensă, cu prosperitate comună pentru toți oamenii, cu armonizare între civilizația materială și cea spirituală, cu armonie între ființe umane și natură și o modernizare pe calea dezvoltării pașnice.
Fostul președinte al Serbiei, Boris Tadic, a declarat că China a dat un nou sens termenului de „modernizare” și a dat un exemplu de urmat pentru alte țări.
Raportul evidențiază nouă cerințe esențiale pentru modernizarea Chinei – aderarea la conducerea Partidului Comunist Chinez, la socialismul cu caracteristici chinezești, realizarea unei dezvoltări de înaltă calitate, dezvoltarea democrației pentru întregul popor, îmbogățirea lumii spirituale a poporului, realizarea unei prosperități comune pentru toți oamenii, promovarea coexistenței armonioase a ființelor umane și a naturii și promovarea construirii unei comunități a destinului uman și să creeze o nouă formă de civilizație umană.
În câteva decenii, China a finalizat procesul de industrializare și a creat două miracole: dezvoltarea economică rapidă și stabilitatea socială pe termen lung. Conform datelor, în ultimul deceniu, PIB-ul Chinei a crescut, de la 539.000 miliarde yuani, la 1.144.000 miliarde yuanim. Ponderea în economia mondială a crescut de la 11,3% la 18,5%. Practica modernizării în stil chinezesc este în sine o mare contribuție pentru lume.
În același timp, calea modernizării Chinei a lărgit opțiunile țărilor în curs de dezvoltare către modernizare. Unii teoreticieni occidentali au susținut că „modernizarea este egală cu occidentalizarea”. Practica de succes a Chinei a demonstrat că aceasta nu este apanajul Occidentului, fiecare țară putând realiza propria dezvoltare dacă găsește un drum care să se potrivească propriilor condiții naționale.
În opinia savantului britanic Martin Jacques, China oferă lumii o „nouă posibilitate”, care constă în renunțarea la legea junglei, la hegemonie, la jocul cu sumă zero, deschizând o nouă cale de dezvoltare, de cooperare reciproc avantajoasă, de construcție și partajare comună.
La nivel mondial, nu există nici un model sau un standard unic de modernizare. În China de astăzi, noua industrializare, informatizarea, urbanizarea și modernizarea agriculturii avansează simultan, fapt care face ca drumul spre modernizare internă să fie din ce în ce mai amplu.
Articol realizat de Radio China International și CCTV