Până acum, Campionatul Mondial de fotbal din Qatar este unul al marilor surprize – și suntem de-abia la desfășurarea a două treimi din faza grupelor.
Controversele au lăsat, ușor-ușor, locul spectacolului din teren și, cel puțin în momentul de față, pare că întreaga suflare fotbalistică urmărește cu sufletul la gură competiția.
Cele mai mari surprize de până în prezent: victoria Arabiei Saudite în fața Argentinei (2-1), a Japoniei în fața Germaniei (2-1) și a Marocului în fața Belgiei (2-0).
Sigur, lucrurile sunt departe de a fi clare, iar marile perdante pot încă să se califice în optimi (de exemplu, Argentina, prin victoria cu 2-0 asupra Mexicului, a luat deja o opțiune în acest sens). Însă nimeni nu își dorește să piardă la Mondial, cu atât mai mult atunci când are în față un outsider și când orice pas greșit poate, de asemenea, să coste scump.
Este drept că întrecerea are loc la finalul unui an care a solicitat foarte mult jucătorii și că mai pot apărea și sincope – totuși, diferențele de valoare ar trebui să se simtă și pe tabelă.
(De remarcat că înainte de meci, la casa de pariuri Unibet, cota pentru victoria Arabiei Saudite în fața Argentinei era 26, pentru cea a Japoniei în meciul cu Germania 7,50, pentru a Marocului cu Belgia 4,80, iar pariorii care ar fi mers pe Costa Rica în meciul cu Japonia ar fi avut o cotă de 8,00). Drept să spun, mi se pare mult mai mare surpriza produsă de Maroc decât cea furnizată de Costa Rica, chiar și în condițiile în care Japonia învinsese Mannschaft-ul, iar costaricanii fuseseră surclasați de spanioli cu 0-7. Spun asta fiindcă niciun meci nu seamănă cu precedentul (de altfel, asta s-a și văzut), iar Japonia poate fi o echipă a surprizelor, dar nu neapărat una care să câștige în mod constant.
Marocul detonează ”bomba”
De la ce premise se pleca în meciul Maroc-Belgia, din Grupa F, din care mai fac parte Croația și Canada?
În primul rând, să amintim primul 11 aliniat duminică de echipa care se clasa pe locul al treilea la precedentul Campionat Mondial, unde reușea să elimine Brazilia (!) în sferturi de finală și să dispună de Anglia cu 2-0 în finala mică:
Courtois – Alderweire, Vertonghen, Castagne – T. Hazard, Witsel, Onana, Meunier – E. Hazard, Batshuayi, De Bruyne. Pe parcurs au mai intrat și D. Mertens și R. Lukaku.
Mai degrabă te gândești la un nou podium mondial decât la o înfrângere în fața Marocului, nu? (Firește, marocanii nu sunt ”începători”, având jucători care evoluează în campionate din Europa, dar nici o ”forță” fotbalistică nu sunt).
Cine ar afla că scorul final a fost de 2-0 pentru Maroc, care a mai avut și un gol anulat, ar putea presupune fie că ”diavolii” belgieni au jucat cu rezervele, fie că au dormit în teren.
Ei bine, nu a fost nici una, nici alta, chiar dacă Belgia nu a prins nici cea mai fastă zi, comițând și greșeli.
Primele 25 de minute au fost dominate copios de elevii lui Roberto Martinez și părea doar o chestiune de timp până când vor deschide scorul.
N-a fost însă așa, iar de prin minutul 26 atât belgienii au mai scăzut în joc, cât și marocanii au îndrăznit mai mult, conștienți că nu pot emite pretenții cu o posesie jenant de scăzută.
Pe final de repriză, marocanii au avut un gol corect anulat la o lovitură liberă executată din lateral, doi jucători aflați în fața porții, în ofsaid, neatingând mingea, dar influențând decisiv faza prin plasamentul în fața lui Courtois.
În minutul 73, însă, la o fază aproape trasă la indigo, R. Saiss va executa lovitura liberă, Courtois va ezita, iar mingea va intra în poartă: 1-0 pentru Maroc!
Belgienii nu vor reuși să înscrie nici după acest ”duș rece” (pe parcursul întregii întâlniri, fie portarul Munir a intervenit salutar, fie atacanții belgieni s-au dovedit nu tocmai inspirați), în schimb africanii o vor face din nou prin Z. Aboukhlal, care a reluat imparabil o pasă venită de la H. Ziyech (min. 92).
Fără a avea un joc cu adevărat strălucitor, marocanii și-au văzut de joc cum au știut mai bine, au fost insistenți când a trebuit și, profitând și de o zi mai slabă a lui Courtois, care mi s-a părut ezitant, au produs a treia mare surpriză de până acum a CM.
Să vedem ce se mai întâmplă până la final.