14 militari, între care câțiva căpitani de prim rang, și-au pierdut viața în incendiul ce s-a produs luni la bordul unui submarin nuclear rus. Oferind cu mare zgârcenie informații, autoritățile ruse nu au precizat nici numele aparatului și nici misiunea lui exactă. Recuperat, submarinul a fost repatriat la baza Flotei din Nord, de la Severomorsk.
La trei zile după tragicul incendiu produs la bordul unui submarin nuclear al armatei ruse din Marele Nord polar, autoritățile din Moscova nu comunică informații decât «cu lingurița». «Secret de stat», a fost răspunsul dat presei de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Păstrarea tăcerii în legătură cu acest incendiu a accentuat și mai mult misterul în jurul lui, mai ales că s-a dat publicității știrea potrivit căreia 14 militari și-au pierdut viața. Este adevărat, Ministerul rus al Apărării a așteptat 24 de ore înainte de a da publicității o foarte scurtă informație, abia marți după-amiază. Ce se spunea în informația respectivă: «La 1 iulie, în apele teritoriale ruse s-a produs un incendiu la bordul unui submarin destinat cercetărilor științifice, care studia fundul oceanic».
Posibilă cauză a morții militarilor ruși
Potrivit unor surse informate, citate de corespondentul permanent la Moscova al ziarului «Les Echos», cauza morții militarilor ruși aflați la bordul submarinului pare să fi fost otrăvirea cu substanțele toxice eliberate de incendiu. Acuzat că ascunde detaliile, ministrul Apărării, Serghei Choigu, a precizat joi că focul s-a declanșat în compartimentul bateriilor, de unde apoi s-a extins în alte zone. «Reactorul nuclear de la bordul navei este complet izolat și în perfectă stare», a precizat ministrul Apărării în raportul trimis președintelui Vladimir Putin. Kremlinul a confirmat că submarinul, care a ajuns la baza Flotei din Nord de la Severomorsk, în Marea Barentz, este cu propulsie nucleară. Dar nici numele și nici modelul submarinului nu au fost dezvăluite.
Lipsă de experiență?
«Este vorba de o navă neobișnuită», a fost singura precizare făcută de Kremlin, fără a oferi alte detalii. Potrivit presei ruse, este vorba de un AS-12 sau de o versiune modernizată a AS631, supranumit «Losharik».
Acest submarin secret neînarmat este de regulă destinat unor misiuni speciale la adâncimi de 6.000 metri, dotat cu un echipaj potențial de 25 de persoane. Întrebarea pe care și-o pune corespondentul francez de presă este dacă acest aparat are doar misiunea de a efectua cercetări științifice sau are și obiective militare. La astfel de întrebări, autoritățile ruse au refuzat să răspundă. Kremlinul a recunoscut însă că printre cele 14 victime ale incendiului figurează și șapte căpitani de prim rang, plus doi eroi ai Rusiei. Nu a fost oferită vreo explicație referitoare la prezența atâtor ofițeri cu înaltă pregătire la bordul submarinului. S-a spus că echipajul se află în misiune de antrenament și membrii săi nu aveau experiență în lupta contra incendiilor. Au supraviețuit cinci membri ai echipajului care au reușit să stingă incendiul și să readucă submarinul la suprafață. Autoritățile de la Moscova, spune un observator militar occidental citat de «Les Echos», nu vor spune niciodată totul despre acest eveniment. În astfel de situații nici statele occidentale nu vor fi total transparente. Este, în acest caz, vorba de o navă sensibilă și nimeni nu este atât de prost încât să creadă în misiunea științifică ce-i este atribuită, mai spune observatorul militar mai sus menționat, care nu exclude ca submarinul să se fi aflat într-o misiune de antrenament pentru interceptarea cablurilor submarine.