Fiecare persoană își dorește să se bucure de stabilitate financiară, pentru că acest lucru înseamnă că nu sunt probleme cu banii. Iar atunci când nu sunt probleme pecuniare îți poți îndeplini orice dorință, satisface orice nevoie și vei duce o existență optimă din punct de vedere financiar. Dar ce se întâmplă atunci când ajungem într-o criză financiară personală? Avem nevoie de un împrumut pentru a ne reveni sau putem gestiona situația într-un anumit mod, astfel încât să nu fie nevoie să solicităm bani? Iar ceea ce este și mai important, de ce am ajuns într-o astfel de criză, a cui este vina și cum o putem preîntâmpina?
Cine este de vină pentru criza financiară personală?
Cu siguranță că vei fi tentat/tentată să arunci vina pe situația economică, pe salariul mic, pe invidia celorlați sau pe faptul că nu ai avut parte de oportunități financiare. Oricât de mult ai face acest lucru, criza ta financiară va continua, iar singurul/singura care o poate rezolva într-un mod eficient ești doar tu. Mai ales pentru că punctul de plecare al crizei ți se datorează în mod exclusiv, chiar dacă vei crede că nu este așa. Iată și care sunt motivele pentru care ai ajuns în această situație neplăcută:
- Lipsa unui plan financiar și de organizare a cheltuielilor – niciodată nu ți-ai contorizat consumul, nu ți-ai pus frâu dorințelor și ai consumat exact cât ai câștigat. Consumul și risipa sunt doi factori majori care contribuie la scăderea securității financiare a unei persoane, așa că, pentru a nu ajunge într-o situație de criză, elimină-i din viața ta.
- Nu ți-ai stabilit un plan de economisire – în loc să te gândești să strângi o mică parte din venitul tău (un procent de 15%-20% alocat economisirii este optim pentru a păstra balanța cheltuielilor lunare la un nivel echilibrat) nu ai făcut altceva decât să-ți cheltui banii fără să iei în calcul perspectivele de viitor. Învață ca de acum înainte să economisești, nu doar pentru că este recomandat, este la modă și te ajută pe termen lung, ci pentru că îți oferă independență financiară.
- Neasigurarea în cazul în care îți vei pierde locul de muncă – te-ai bazat pe locul de muncă fără să iei în calcul posibilitatea ca acesta să nu mai fie necesar unității în care prestezi sau că poate fi restructurat ca urmare a introducerii în procesul de producție a unor sisteme automatizate, mult mai eficiente. Întotdeauna gândește-te la această posibilitate și găsește-ți încă o sursă de venituri, chiar dacă are caracter adițional, este part-time și nu-ți generează venituri la nivelul celei principale. În acest fel vei avea o garanție financiară pentru astfel de cazuri și-n plus, vei putea face și economii din banii câștigați suplimentar.
“Carpe diem” nu este un dicton care să se aplice persoanelor care trăiesc în perioada modernă, pentru că acestea au o serie de obligații pe care trebuie să le onoreze, atât față de sine, de familie, cât și de societate. Evită să ajungi într-o situație de criză financiară pe plan personal și pune-te la adăpost din timp, astfel încât să ai parte de o viață cât mai echilibrată și de care să te bucuri la maxim!