Într-o alocuțiune televizată, generalul Abdurrahman Tiani, șeful juntei militare instalată la putere după lovitura de stat din 26 iulie, a anunțat că va convoca în maximum 30 de zile un ”dialog național inclusiv”, urmat de o perioadă de tranziție ce nu va depăși trei ani. Nu este un secret faptul că această inițiativă a generalului Tiani este luată sub influența deciziilor șefilor de Stat major ai armatelor comunității țărilor vest-africane (Cédéao), reuniți zilele trecute la Abidjan. Ei au anunțat că ”sunt gata” să intervină militar în Niger pentru restabilirea ordinii constituționale.
Ca răspuns, generalul Tiani a avertizat în discursul său televizat că ”Cédéaoeste gata să comită o agresiune contra Nigerului punând pe picioare o armată de ocupație în colaborare cu o armată străină”, neprecizând însă despre ce armată străină este vorba. ”Consiliul național pentru salvarea patriei și poporul Nigerului nu vor un război”, a spus generalul Tiani ”dar dacă se comite o agresiune, ea nu va fi o plimbare așa cum cred unii… Forțele de apărare nigeriene nu vor da înapoi, fiind susținute de Burkina Faso, Mali și Guineea”, a avertizat Tiani. ”Ambiția noastră nu este să confiscăm puterea”, a mai spus generalul Tiani, după care a anunțat că va convoca în termen de 30 de zile un ”dialog social inclusiv” la care invită toate forțele națiunii. Obiectivul: ”formularea unor propuneri concrete care să ducă la fundamentarea unei noi vieți constituționale”, iar tranziția nu va depăși trei ani, a dat asigurări generalul Tiani, insistând asupra schimbării regimului fostului președinte Mohamed Bazoum. Generalul Tiani se declară gata să facă unele concesii, eliberându-l din arestul în care este ținut împreună cu familia sa.
Generalul Tiani s-a adresat în discursul său și lumii exterioare. El știe că americanii, pentru moment, nu vor să audă de o intervenție militară în Niger, motiv pentru care amenință, avertizează. El a denunțat sancțiunile ”de o amploare fără precedent, ilegale și inumane” impuse Nigerului după lovitura de stat de către țările comunității vest-europene, măsuri ce vizează ”să ne lipsească de resurse financiare și să ne blocheze viața de zi cu zi”.