Prețurile la produselor alimentare la nivel global au rămas constante în luna septembrie, deoarece prețurile mai mici la zahăr au fost compensate de cotațiile crescute pentru uleiurile vegetale și carne.
Indicele FAO pentru prețurile la alimente care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna septembrie 170 de puncte și a rămas practic neschimbat față de august și cu 3,3% mai mare decât în aceeași lună din 2018.
Indicele FAO pentru prețurile la cereale a rămas stabil în această lună, întrucât prețurile la grâu au crescut iar cele la porumb au scăzut. Prețurile la orez pe piața internațională au scăzut puțin, pe fondul cererii de import modeste și al incertitudinilor legate de politicile din Filipine și Nigeria.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut în luna septembrie cu 1,4 la sută atingând cel mai înalt nivel din ultimul an. Creșterea a fost determinată de cererea constantă de import de ulei de palmier din India și China și cotațiile mai mari pentru uleiul de rapiță, datorate cererii ferme din sectorul de biodiesel al Uniunii Europene. Prețurile la uleiurile de soia și floarea soarelui au scăzut ambele.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 3,9 la sută față de luna august, scădere determinată de așteptările unor stocuri și tendințe de aprovizionare consistente, precum și de reducerea cererii de trestie de zahăr în Brazilia pentru producția de etanol.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 0,6 la sută, întrucât cotațiile mai mari pentru laptele praf au fost mai mult decât compensate de scăderea prețurilor la brânză și unt, în special pentru produsele cu cost scăzut.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,8 la sută, determinat de cererea solidă de import din China. În timp ce prețurile la carnea de porc în China, cea mai mare piață din lume, au rămas la nivelurile ridicate înregistrate în luna august, creșterea rezervelor de export din Europa a scăzut prețurile cărnii de porc pe piețele internaționale.
Prognoze actualizate pentru producția de cereale
În noul Raport privind Cererea și Oferta de Cereale publicat tot astăzi, FAO și-a redus ușor prognoza pentru producția globală de cereale în 2019, la 2 706 milioane de tone, ceea ce ar însemna o creștere de 2% față de anul 2018.
Reducerea a reflectat scăderea recoltei de grâu în Australia, din cauza vremii secetoase și a prognozelor scăzute la producția de orez în China, India, Filipine și Statele Unite ale Americii.
Între timp, FAO a revăzut estimările pentru producția mondială de cereale grosiere pe baza unei perspective mai bune la producția de orz și de porumb în Brazilia și S.U.A.
Utilizarea cerealelor la nivel mondial în anul următor este acum prognozată la 2 714 milioane de tone, mai mică comparativ cu estimările din luna trecută, dar se păstrează totuși la un nivel record. Se estimează că stocurile mondiale de cereale se vor ridica la 850 de milioane de tone până la închiderea sezoanelor 2020, în scădere cu 2,0 la sută față de nivelurile lor de deschidere. Se preconizează că stocurile globale de grâu vor crește cu 1,6 la sută, în timp ce cele de porumb vor înregistra o scădere semnificativă, în special din cauza reducerii accentuate din China.
Prognoza FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2019/20 a rămas neschimbată, la aproximativ 415 milioane de tone. Exporturile mondiale de grâu și orez se așteaptă să crească, în timp ce cele ale cerealelor grosiere se așteaptă să scadă.