(corespondenţă din Strasbourg)
Emoție imensă în Franța și pretutindeni în lume. 855 de ani de istorie s-au transformat în fum și cenuşă. Incendiul s-a declanşat puțin înainte de ora 19.00, la acoperiș, flăcările propagându-se apoi rapid la întregul acoperiș și la toată lemnăria și la schelele montate pentru efectuarea unor reparații. Turla monumentului s-a prăbușit puțin înainte de ora 20.00. Pompieri veniți din întregul Paris s-au angajat într-o luptă de-a dreptul supraomenească, dar fără efect rapid.
Luni seară, așa cum s-a văzut în transmisiile tuturor posturilor de televiziune franceze, un violent incendiu s-a declanșat la Catedrala Notre-Dame din Paris care, foarte rapid, a distrus acoperișul și a provocat prăbușirea turlei. În ciuda intervenției rapide și masive a pompierilor, incendiul a măcinat întreaga lemnărie, acoperișul s-a prăbușit în întregime și a continuat să se apropie de cele două turle situate în partea din față a monumentului. Ziariști și persoane aflate în apropierea catastrofei auzeau zgomotul produs de prăbușirea scheletului din lemn măcinat de flăcări, iar căldura emanată era resimţită la câteva zeci de metri.
Emmanuel Macron și-a amânat o importantă alocuțiune televizată
Deși își anunțase o importantă alocuţiune televizată pentru luni la ora 20,00, Emmanuel Macron a decis amânarea ei din cauza dramei produse la inestimabilul monument. S-a deplasat imediat la locul catastrofei, însoțit de premierul Edouard Philippe. «Gânduri bune către toți catolicii și către toți francezii. La fel ca toți compatrioții noștri, sunt trist astă seară să văd arzând această parte din noi», a transmis președintele Macron prin rețelele de socializare.
Supoziții privind cauzele incendiului
Prefectura Poliției din Paris a evocat imediat reparațiile în curs la catedrală, pentru care au fost montate multiple schele. Nu sunt excluse și alte scenarii. Unii comentatori de presă nu exclud nici o mână criminală. Ceea ce însă este luat în considerație la o primă analiză a cauzelor incendiului este faptul că la acest monument erau în curs ample reparații și reabilitări ale unor porțiuni ale acoperișului la care existau materiale lemnoase datând din secolul XIII, în care de mai multă vreme începuse să se infiltreze apă. Această primă tranșă de reparații urma să dureze câțiva ani, necesitând cheltuieli de circa 2 milioane de euro anual. Acum, a declarat viceprimarul Parisului, Emmanuel Grégoire, dubla prioritate este salvarea operelor de artă din interior rămase încă în stare bună, având în vedere că pagubele sunt majore. Apoi, punerea sub control total a acestui incendiu de o violență spectaculară.
«Un simbol al Franței și al culturii europene»
Catedrala este, așa cum știm cu toții, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa. Potrivit statisticilor oficiale, ea era vizitată de aproape 13 milioane de turiști și pelerini anual. Ceea ce este însă tragic este că incendiul a intervenit în prima zi a celebrărilor ocazionate de Sfânta săptămână dinaintea Paștelui, principala sărbătoare creștină. Reacții la această tragedie vin deja din întreaga lume. Angela Merkel a deplâns tragedia căreia îi este victimă «un simbol al Franței și al culturii noastre europene». UNESCO s-a declarat imediat alături de Franța în vederea salvării și reabilitării acestui patrimoniu inestimabil» . «Londra este cuprinsă de tristețe astăzi, alături de Paris», a transmis primarul capitalei britanice, Sadiq Khan.