Noul Cod Rutier a intrat în vigoare începând de azi şi deja a iscat controverse. Actul normativ este controversat, pentru că încurajează recidiva și încălcarea regulilor de circulație, spun specialiștii.
O modificare legislativă intrată în vigoare astăzi le dă mai multe șanse să-și recupereze permisul șoferilor care depășesc limitele de viteză. Practic, o persoană cu permisul suspendat pentru viteză poate, de acum, să beneficieze de reducerea perioadei de suspendare, chiar dacă a avut antecedente în ultimii doi ani. Acest lucru nu era permis în forma veche a legii.
Noul Cod Rutier este bun pentru vechii și noii șoferi care încalcă legea. Orice conducător auto vitezoman se poate duce să dea examen pentru a recupera permisul după 30 de zile și nu după 90, cum era în vechiul regulament. Excepție de la această regulă fac șoferii începători care au sub 1 an de condus.
Persoanele care au condus sub influența alcoolului nu pot beneficia de o astfel de clemență.
Specialiștii atrag atenția ca acest lucru încurajează încălcare regulilor de circulație în condițiile în care au loc tot mai multe accidente rutiere.
Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor
Această măsură face parte din cele aspru contestate deoarece conform noilor prevederi, contravenientul este obligat să îşi plătească amenda în maxim 30 de zile de la data întocmirii procesului verbal de constatare. Acest lucru contravine dreptului contravenientului de a face contestaţie la procesul verbal şi a aplicării masurii numai în urma unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecata. Conform noilor prevederi, Poliţia Rutiera va acorda o perioadă de graţie de 20 de zile peste termenul legal împărţită astfel:
- 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile, timp în care organele abilitate trimit contravenientului dispoziţia de suspendare.
- 15 zile de la data primirii dispoziţiei de suspendare.
Ridicarea nivelului de amenzi pentru depăşirea limitei de viteză
Aceasta este considerată o măsură care poate da rezultate pozitive în ceea ce priveşte scăderea semnificativă a numărului de accidente grave şi deosebit de grave. Conform acesteia, şoferii care depăşesc limita maxima de viteză admisa pe sectorul de drum pe care circula cu valori cuprinse între 51 si 60 km/h vor primi între 9 şi 20 puncte de amendă (720 – 1.600 lei). Cei care depăşsesc limita maximă cu peste 60 de km/h vor primi între 21 şi 50 puncte de amenda (1.680 – 4.000 lei).
În cazul în care depăşirea limitei maxime de viteză cu peste 60 de km/h este corelată cu un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat pagube materiale sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, amenda este cuprinsa între 4.080 şi 9.600 lei. Aceasta reprezintă 51- 120 puncte de amendă. Aceste două contravenţii atrag după sine şi suspendarea permisului de conducere astfel:
- dacă în urma accidentului au rezultat doar pagube materiale, permisul de conducere se suspenda pentru un an,
- dacă au rezultat şi victime, permisul va fi suspendat 2 ani.
Ridicarea limitei de alcoolemie permisă
Prevederile noului Cod Rutier sunt mai permisive din punct de vedere al consumului de alcool, acestea stipulând că legal o concentraţie de 0,2 g/l de alcool pur în sânge. O valoare cuprinsă între 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur în sânge este considerată contravenţie. Limita concentraţiei încadrată ca infracţiune a scăzut de la 0,8 la 0,5 g/l.
Contravenţia (0.2 – 0,5 g/l alcool în sânge) este pedepsită cu 21-50 de puncte amendă şi cu suspendarea permisului pentru 180 de zile. Infracţiunea, peste 0,5 g/l de alcool pur în sânge, se pedepseşte cu închisoare între 1 şi 5 ani sau cu amendă penală.