Eugen Măruţă (gds.ro)
Noul Program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia(CEO) a fost prezentat miercuri sindicatelor din companie, în cadrul unei ședințe a Comisiei Mixte.
Planul propune reducerea masivă a numărului de salariați, închideri de capacități și înființarea de noi companii pentru programul de investiții în grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice. Astfel, personalul la finalul anului 2026 va fi de 4.521 de angajați, iar la finalul anului 2030 va fi de 2.613 persoane.
Potrivit sindicatelor, după 2026 rămân grupurile 5 și 6 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Carierele se închid altfel: Peșteana 01.01.2022, Lupoaia și Husnicioara 01.01.2023, Jilț Sud 01.01.2024 și Tismana 01.01.2025. Totodată, după 2026 societățile nou create vor avea 60% din cifra de afaceri. De asemenea, tot după 2026 producția anuală de energie electrică pe bază de cărbune va fi la CEO de 3 TWh, față de 10 TWh, cât este în prezent.
Ședință extraordinară a acționarilor CEO
Este de precizat că acționarii complexului Energetic Oltenia vor analiza în ședința din 1 iulie aprobarea încetării activității carierelor în 10 perimetre de licență. Este vorba de: Peșteana Nord, Peșteana Nord 1, Peșteana Sud, Husnicioara Vest, Lupoaia Carieră, Ruget, Bustuchin, Urdari, Gârla și Rovinari Est. Este programată o ședință de urgență a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor. Prin votul acționarilor Complexului Energetic Oltenia va fi demarat oficial programul de restructurare și închidere a mineritului din zona Gorjului. O bună parte a subunităților miniere care vor intra de acum oficial în procesul de încetare a activității de producere a cărbunelui se află unele cariere care nu mai erau de mult în circuitul de extracție a lignitului și livrare către termocentralele companiei.
Ale cui vor fi investițiile?
Pe listă se află însă una din carierele miniere importante. Este vorba de Cariera Lupoaia, din Bazinul Minier Motru. Cel mai probabil, va fi accelerată închiderea unității miniere amintite, dat fiind faptul că nu este exclus ca mii de angajați din sectorul minier să plece din companie în urma aprobării legii care acordă condiții speciale de muncă și scăderea vârstei de pensionare pentru salariații din producție.
Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor mai aproba o hotărâre privind oportunitatea înființării de societăți mixte de tipul parteneriat public privat pentru realizarea programului de investiții al colosului energetic. Între investițiile propuse în Planul de restructurare se află și construirea de blocuri energetice pe bază de gaze naturale la Turceni și la Ișalnița și parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj.