Luni dimineață, două conferințe de presă organizate de autoritățile chineze au atras atenția opiniei publice. La o conferință, Biroul Național al Statisticii a anunțat că economia din China se confruntă cu o presiune mai mare de încetinire și principalele date economice din aprilie sunt în scădere. Potrivit instituției, acesta este cauzat de situația internațională complicată și de recentele focare de COVID-19 din multe localități chineze. Purtătorul de cuvânt al biroului a subliniat că aceaste perturbari de scurtă durată nu vor schimba tendința de funcționarea stabilă a economiei și nici tenacitatea și potențialul acesteia.
Reprezentanții Primăriei municipiului Shanghai au declarat tot luni că 15 din cele 16 districte au oprit toate lanțurile de transmitere a noului coronavirus la nivel de cartier și din iunie producția și viața vor reveni la normal. Vinerea trecută s-a anunțat că printre cele peste 9.000 de întreprinderi industriale din Shanghai, ale căror venituri anuale sunt de peste 20 de milioane de yuani, mai bine de 4.400 au reluat producția. În plus, răspândirea virusului în provincia Jilin în mare parte este ținută sub control. În mai multe provincii, precum Henan, Jiangsu, Zhejiang s-au raportat din ce în ce mai puține cazuri. Toate acestea au dovedit că este științifică și eficientă politica „dinamică zero-Covid”, măsură ce vizează depistarea rapidă a focarelor și luarea de măsuri prompte pentru a opri lanțurile de transmitere.
Punerea pe primul loc a siguranței și sănătății populației reprezintă cel mai important principiu al prevenirii și controlului pandemiei din China. Deși măsurile anti-COVID vor afecta producția și viața din unele zone, totuși, realitatea a demonstrat că doar prin ținerea sub control a focarelor vor fi create condițiile favorabile dezvoltării economice.
Din datele de ieri reiese că avantajul unui volum mare al economiei persistă, iar sectorul economic se menține stabil. În aprilie, volumul vânzărilor cu amănuntul ale bunurilor de larg consum a totalizat 2,9 trilioane de yuani, volumul total al importurilor și exporturilor a atins 3,2 trilioane de yuani, valoarea producției de oțel a ajuns la 110 de milioane de tone, iar cea a cărbunelui a fost de 360 de milioante de tone. Ramurile industriale cuprinzătoare oferă și ele un suport puternic pentru rezistarea la riscuri economice.
În același timp, a rămas neschimbată tendința de creștere a calității economiei chineze. Perseverența noilor sectoare și modele industriale de a reduce la minimum efectele negative ale pandemiei este convingătoare, procesul de digitalizare, informatizare și intelectualizare este în dezvoltare continuă. Luna trecută, valoarea adăugată a marilor întreprinderi producătoare de mașini de înaltă tehnologie a sporit cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare creștere din toate ramurile industriale. În primele patru luni, investițiile în sectorul de high-tech s-au înmulțit cu 22%, tot la cel mai înalt nivel. Volumul comerțului electronic cu amănuntul al mărfurilor s-a majorat cu 5,2%. Avansul tehnico-științific impulsionează, ca și până acum, dezvoltarea economiei chineze.
Pe de altă parte, expansiunea provine și din ajustările guvernamentale mai frecvente și ajutoarele acordate în sectoarele care suferă cel mai mult de pe urma pandemiei.
Conform unei anchete făcute de Biroul Național al Statisticii, datorită restituirii anticipate a TVA, 90% din companiile chestionate au declarat că au avut parte de o ameliorare a circulației banilor lichizi, 94,6% s-au arătat mulțumite față de această masură. În plus, din ianuarie și până aprilie, instituțiile financiare chineze au acordat în total 8,9 trilioane de yuani sub formă de credite, cel mai înalt nivel din istorie, fapt ce a presupus un sprijin constant față de economia reală.
Economia chineză are o piață uriașă de 1,4 miliarde de locuitori, din care peste 400 milioane sunt cei cu venituri mijlocii, un sistem industrial desăvârșit și competitiv, o politică de deschidere către exterior, de impulsionare a zonelor de comerț liber și de implementare a Parteneriatului Economic Regional Complet (RCEP), precum și multe altele, ce asigură forța motrice a economei.
Din aceast motiv, firmele străine injectează în continuare bani pe piața chineză. În primele patru luni ale acestui an, capitalurile străine utilizate au însumat la 478,61 miliarde de yuani, în creștere de 20,5% față de aceeași perioada a anului trecut. Conform indicelui de încrederea în investițiile directe a afaceriștilor străini din 2022, lansat recent de către compania americană de consultanță „Kearney”, China s-a clasat pe locul zece la nivel mondial, urcând două locuri. Conform consultanților, investitorii prognozează că economia chineză va crește stabil în următorii trei ani.