Comisia Europeană acceptă propunerea de a se autoriza utilizarea viermilor de făină ca un nou aliment.
Este o premieră în Europa. Cele 27 țări membre ale Uniunii Europene au acordat marți dreptul de lansare pe piață a insectelor ca alimente comestibile. Biscuiți, chips sau paste pe bază de viermi de făină se vor afla în curând în meniuri. În farfurii vom putea avea și viermi de făină natur. Pot fi, deci, consumați direct, sub formă de chipsuri sau în amestec cu alți ingredienţi. Dacă nu vă place aspectul viermilor de făină, este suficient să-i tăiați în bucăți mai mici sau să-i fărâmiţaţi pur și simplu. Merg foarte bine cu un sos de tomate-basilic sau cu soteuri de legume.
Este știut faptul că, la ora actuală, o treime din populația mondială consumă insecte. Este o practică foarte răspândită în Asia, Africa și în America Centrală. Cu toate acestea, pe vechiul continent, majoritatea persoanelor refuză încă insectele. Mai mult, până de curând, în Europa era interzisă comercializarea insectelor comestibile.
„Sănătoase și nutritive”
Produsele de bază ale insectelor (foarte bogate în proteine, minerale, vitamine, fibre, acizi grași sănătoși, omega 6 și 3) pot ajuta la prevenirea cancerelor, spun antreprenorii din domeniu. Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO) le califică drept „surse alimentare sănătoase și foarte nutritive”. Ele pot constitui „o sursă de proteine de substituție pentru susținerea tranziției la un sistem alimentar mai durabil”, întrucât creșterea insectelor are o amprentă ecologică limitată în raport cu alte surse de proteine, consideră la rândul său Comisia Europeană.
UE validează consumul viermilor de făină
La mijlocul lunii ianuarie, Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) a concluzionat deja că viermii de făină pot fi consumați fără grijă. Ca urmare, cei 27 membri ai Uniunii au subscris marți, 5 mai, la o propunere a Comisiei Europene de a se autoriza utilizarea viermilor de făină ca un nou aliment. Această validare europeană va fi formalizată „în următoarele săptămâni”. Noile alimente necesită – conform reglementărilor europene – un aviz favorabil pentru a putea fi comercializate. Acesta este și cazul insectelor, considerate de acum înainte „alimente”.
Este rândul greierilor și al lăcustelor?
Alte 11 cereri de avizare pentru lansarea pe piață a unor insecte au fost depuse la autoritățile competente ale Uniunii Europene. EFSA se ocupă acum în special de cererile de aviz pentru greieri și lăcuste.
Se știe că, la ora actuală, circa o mie de specii sunt consumate în Africa, Asia și America latină de către milioane de persoane. În schimb, în UE, creșterea insectelor (câteva mii de tone anual) este utilizată în principal pentru hrana animalelor și mai ales a peștilor.
// Nu este departe ziua în care vom degusta „viermii de făină” la toate sosurile //. Mare … mare semn este ca Sodoma si Gomora se va repeta ! H’auzi, la liote … cica sa mance viermi ; cand … pe bune / viermii le manca pe liote ! Chiar ca nu-i departe ziua … cand imputitii vor disparea !