De la data confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare, numărul focarelor de PPA a ajuns la 826, acestea evoluând în 11 județe, în 190 de localități. În total au fost eliminați 159.645 de porci afectați de boală.
,,În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 177 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov și Buzău. Au fost ucişi 53.980 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost ucişi 104.290 de porci’’, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit datelor publicate de ANSVSA, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
Regiunea de N-V a României:
– Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
Regiunea de S-E a României:
– Judeţul Tulcea – 543 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 28 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 40 de focare în gospodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale;
– Judeţul Constanţa – 62 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Ialomiţa – 102 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 6 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Ilfov – 6 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 17 focare în gospodăriile populaţiei;
– Județel Buzău – 2 focare în gospodăriile populaţiei;
Este important de precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Stadiul despăgubirilor
Privitor la despăgubiri, Ministerul Finanţelor Publice a transferat ANSVSA 40 de milioane de lei. Premierul a menţionat că sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubilor, dar şi pentru achiziţia de dezinfectanţi, kit-uri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA.
„Am luat mai multe măsuri pentru a-i sprijini financiar pe toţi cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cât şi pentru combaterea răspândirii virusului. Suplimentar faţă de sumele prevăzute în rectificarea bugetară pentru despăgubirea crescătorilor de porci, adică peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finanţelor Publice a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei. Prin urmare, sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubilor, dar şi pentru achiziţia de dezinfectanţi, kit-uri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
De asemenea, Guvernul urmează să avizeze luni, în cadrul şedinţei comisiei de dialog social (GDS), acordarea unei măsuri de protecție socială persoanelor concediate din cauza pestei porcine prin:
- instituirea unei compensații, neimpozabile, în valoare de 500 lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă;
- stabilirea modalității și a documentelor necesare acordării acestei compensații pentru fiecare persoană concediată, cu o vechime în muncă de minimum 6 luni;
- desemnarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă drept instituție ce va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației, plata compensației, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj;
- stabilirea modului de colaborare dintre Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în baza unui ordin comun.