La conferința sa anuală privind sărăcia energetică, Comitetul Economic și Social European (CESE) a făcut un bilanț al creșterii alarmante a numărului de săraci energetici în ultimul an. CESE transmite un mesaj puternic liderilor UE și prezintă propuneri concrete pentru a obține o aprovizionare cu energie accesibilă și stabilă, sprijinind în același timp persoanele vulnerabile, gospodăriile și IMM-urile.
Cea de-a patra conferință anuală privind sărăcia energetică, organizată la Bruxelles la 26 iunie 2024, a evidențiat faptul că numărul persoanelor din Europa care nu-și permit să-și încălzească casele în mod adecvat a crescut considerabil.
Pentru a încerca să abordeze aceste probleme, conferința privind energia la prețuri accesibile: transformarea opiniilor societății civile în acțiune https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/conference-affordable-energy-turning-civil-society-views-action , axat pe propuneri care, pe de o parte, să asigure o aprovizionare cu energie accesibilă și stabilă, în conformitate cu o tranziție verde echitabilă și, pe de altă parte, să sprijine persoanele vulnerabile, gospodăriile și IMM-urile.
Creșterea inegalităților nu poate fi abordată printr-o abordare fragmentată, ci trebuie abordată cuprinzător prin implicarea și consultarea societății civile.
În acest context, CESE a cerut crearea unei coaliții politice ambițioase care să lucreze la o acțiune cuprinzătoare a tuturor părților interesate începând cu 2021.
CESE se angajează să fie în fruntea acestor eforturi și să facă presiuni asupra statelor membre și instituțiilor UE pentru:
· o tranziție mai echitabilă – există o nevoie constantă de a îmbunătăți accesul la locuri de muncă, incluziunea socială și condiții de viață decente pentru toți;
· reducerea sărăciei energetice prin politicile UE care vizează asigurarea unor prețuri echitabile și transparente;
· abordarea în comun a problemei costului energiei care afectează în mod disproporționat grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv femeile, tinerii și persoanele cu dizabilități.
Conform datelor Eurostat 2024 https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ILC_MDES01/default/table?lang=en , 10,6% dintre europeni, aproximativ 48 de milioane de oameni, nu au putut să-și păstreze casele suficient de cald în 2023. Aceste cifre au crescut semnificativ, comparativ cu 9,3% în 2022 (aproximativ 42 de milioane de oameni în toată Europa) și 6,9% în 2021 (aproximativ 31 de milioane).
Temerile consumatorilor vulnerabili
Conform CESE, există trei motive principale pentru care mulți oameni ajung să fie nevoiți să-și reducă consumul de energie într-o măsură care le afectează negativ sănătatea și bunăstarea: o proporție mare a cheltuielilor casnice cheltuite pentru energie, venituri mici și performanța energetică scăzută a clădirilor și a aparatelor.
Creșterea inflației și conflictele internaționale sunt doar câteva exemple ale numeroaselor evenimente care adaugă presiune asupra gospodăriilor cu venituri mici, crescând riscul sărăciei. Într-adevăr, pentru cei mai săraci oameni povara costurilor cu energie este mult mai grea, deoarece își cheltuiesc o parte mai mare din buget pe facturile la energie.
În declarația sa, Oliver Ropke, președintele Comitetului Economic și Social European, a subliniat: „Cetăţenii sunt îngrijoraţi să-şi plătească facturile la energie. Costul vieții și crizele energetice au provocat o creștere abruptă a prețurilor la energie. Realitatea este că nu orice european își poate permite să plătească pentru energie. Aceasta este o situație pe care nu o putem accepta. Fiecare european ar trebui să-și poată permite să-și încălzească casa, indiferent de venituri. Trebuie să abordăm accesibilitatea energiei printr-o abordare politică cu mai multe fațete. Guvernele trebuie să implementeze subvenții direcționate, tarife sociale și programe de asistență energetică pentru a atenua povara financiară asupra gospodăriilor cu venituri mici, iar politicile ar trebui, de asemenea, să încurajeze furnizorii de energie să ofere prețuri destul de structurate care să protejeze consumatorii vulnerabili.”
Pe aceeași lungime de undă se află și Baiba Miltoviča, președintele Secțiunii pentru transport, energie, infrastructură și societate informațională (TEN), CESE: „Realitatea cu care ne confruntăm arată că trebuie să menținem accesibilitatea energiei în fruntea agendelor noastre. Ne angajăm să dezvoltăm o strategie pentru o energie accesibilă, sigură și durabilă, care promovează comunitățile energetice și asigură corectitudinea pentru cei mai vulnerabili. Scopul nostru este de a atinge autonomia strategică și competitivitatea Europei, precum și o economie și o societate mai ecologice și mai durabile. Acest lucru necesită realizarea unei piețe energetice integrate a UE și oferirea cetățenilor, operatorilor economici și consumatorilor șansa de a juca un rol proactiv”.