Ion Talpoș
Să te afli în apropierea unor opere de artă semnate de artiști cu nume sonore în arta plastică mondială, precum Picasso, Dali, Brauner, etc., să le poți atinge cu privirea, examinându-le compoziția până în cel mai mic detaliu, reprezintă o șansă rară pentru fiecare dintre noi.
Am avut această șansă! Această bucurie! Am participat la Sibiu, în calitate de membru LSR Vâlcea și UZPR-Filiala Olt ”Pan M. Vizirescu”, la vernisajul unei valoroase expoziții de artă (la propriu și la figurat, vorbind!).
Peste 70 de lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal și din colecțiile private ale av. George Șerban, Emilian Radu și Adrian Șocu din Paris, semnate de Picasso, Dali, Brauner, Chagall, Giacometti, Breton, Max Ernst, Magritte, Masson, Bellmer, Man Ray, Perahim, Michonze, Marcel Iancu, Maxy, Țuculescu, Hans Eder, Gherasim Luca, Ferenc Incze ș.a., au fost expuse la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul expoziției vernisate în data de18 octombrie 2024.
Începuturile mișcării suprarealiste îi sunt atribuite lui André Breton, un fost student la medicină, devenit scriitor, care la 15 octombrie 1924 a publicat ”Manifestul Suprarealismului”, un document de 21 pagini alcătuit în haosul Primului Război Mondial. În fond, Suprarealismul, curentul literar și artistic apărut în Franța în anii 1920 și răspândit ulterior în toate țările lumii, vrea să provoace, să șocheze, să arate aspectul minunat al vieții de zi cu zi, derivat din conștiință sau din accesul la vise.
Muzeul Național Brukenthal a vernisat, de fapt, unica expoziție tematică din România dedicată Suprarealismului, văzut prin operele artiștilor străini și români! Evenimentul artistic poate fi considerat, în acest sens, o premieră națională.
Au putut fi admirate lucrările lui Dali ”Siluete suprarealiste” din 1972, ”La botte violette” din 1968 sau lucrările din tema ”Divina Comedie”, publicată de Joseph Foret și The Secret Hoursva în 1971. Exponatul central l-a reprezentat lucrarea lui Picasso, semnată în original ”Dans l’atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait” din 1965.
O surpriză (plăcută!) la vernisajul expoziției de la Sibiu a constituit-o recunoașterea publică a meritelor tânărului sibian George Ceaușilă, prin implicarea lui, ca voluntar, în activitățile organizatorice ale Muzeului Național Brukentkal, în cadrul Sibiu Contemorary Art Festival (SCAF) 2024 și recompensarea acestuia cu o diplomă de excelență și o operă de artă, oferite de dr. Alexandru Constantin Chituță și av. George Șerban.
Expoziția a fost curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, Directorul Muzeului Național Brukenthal.