Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Primăria Constanța a primit o singură ofertă la licitația pentru construirea noii centrale electrice pe gaze,în cogenerare, proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oferta vine de la un consorțiu românesc, al cărui lider este un om de afaceri din Botoșani.
La finalul lunii iulie, Municipiul Constanța lansa licitația pentru „Sursă de producţie energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanţa”, un contract de proiectare și execuție cu o valoare estimată la 588 de milioane de lei, finanțat parțial din PNRR.
Amplasată pe vechiul amplasament al CET Palas, ″noua sursă va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt, fiind formată din următoarele instalații și auxiliare:
- Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) unități cu motor termic cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, împreună cu instalațiile auxiliare necesare, în configurație flexibilă, care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale;
- Instalație auxiliară de producere a energiei termice, formată din 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 25 MWt, respectiv din 2 (două) cazane de abur cu funcționare pe gaze naturale, de minim 12 t/h, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale;
- Stație de degazare termică și pompare a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
- Acumulator de căldură;
- Stație de pompare agent termic aferentă instalațiilor de producere a energiei termice;
- Ansamblu de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei;
- Stație electrică de racordare a generatoarelor, aferentă noii surse; 8. Racorduri și rețele în incintă″, după cum scria în anunț.
La finalul lui octombrie, termenul-limită, a fost depusă o singură ofertă, din partea unui condorțiu format din : Elsaco Electronic S.R.L (liderul asocierii), ELSACO Engineering SRL, Vestra Industry SRL. Consorțiul mai include și patru subcontractanți: Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International și Alrosel Project
Potrivit Termene.ro, grupul de firme Elasco este este controlat de mai mulți oameni de afaceri români, în frunte cu botoșăneanul Valeriu Eftimie, și este specializat în domeniul construcției de utilități. Vestra este controlată de aceiași oameni de afaceri.