Are loc o schimbare de strategie, bombardamentele și atacurile artileriei ruse vizând acum estul și sudul țării
Încă de sâmbătă, a 38-a zi a invadării Ucrainei, autoritățile ucrainene anunţau reluarea controlului asupra întregii regiuni Kiev, după o ”retragere rapidă” a forțelor ruse, obligate la această manevră de rezistență a forțelor ucrainene și a voluntarilor. ”Toată regiunea Kiev a fost eliberată de sub invadatori”, a anunțat duminică Hanna Malyar, ministrul adjunct al Apărării ucrainean. Un consilier al președinției ucrainene, Oleksi Arestovici, a precizat și el că forțele ucrainene au reluat controlul asupra a peste 30 localități din împrejurimile Kievului. Toate aceste localități au fost devastate de combatanții ruși și au ucis sute de civili. În localitatea Butcea, situată aproape de orașul Irpin, la porțile Kievului, au rămas doar ruine și 300 de civili uciși, unii dintre ei având mâinile legate, dovadă că au fost pur și simplu executați.Toți au fost culeși din diverse zone ale satului și plasaţi într-o groapă comună, în cimitire nemaiavând loc. În retragere, rușii au plasat mine în diverse locuri, în alimente și chiar în cadavrele rămase în ruine. Potrivit primarului din Butcea, după plecarea trupelor ruse, ”peisajul” rămas a fost mai mult decât dezolant. Soldații ucraineni și poliția au constatat distrugeri de o anvergură înspăimântătoare, dar mai ales zeci de cadavre ale civililor victime în lupte sau executați, lăsate de cele mai multe ori chiar în fața caselor lor.
În orașul Trostyanets, situat la 25 km de frontiera cu Rusia, unul dintre primele orașe ocupate de trupele ruse dar recent eliberat de către ucraineni, amploarea distrugerilor este de neimaginat. Martori oculari au relatat că soldații ruși au masat tancurile și artileria în apropierea gării din localitate și de acolo bombardau fără întrerupere localitățile din toată regiunea, croind drum spre Kiev. Brigada 93 ucraineană a lichidat în cele din urmă forțele ruse din Trostyanets, însă cartierul gării a rămas doar un morman de ruine. Mult au avut de suferit civilii, mulți dintre ei fiind executați rapid de către ruși și înmormântați apoi de ucraineni în grădini ori pe marginea drumurilor. Duminică, un val de bombardamente sălbatice s-a abătut asupra orașului Odesa. Artileria nu se află nici aproape nici în interiorul orașului, transformat de localnici într-o adevărată fortăreață, obuzele, rachetele fiind lansate din puncte strategice situate în sudul Ucrainei, pe drumul de acces spre Odessa.
Duminică a sosit la Moscova Secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu problemele umanitare, britanicul Martin Griffiths, cu misiunea de a încerca să oprească focul în Ucraina. Declarații din aceeași zi ale unora din liderii NATO sunt pesimiste în privința reușitei unei astfel de misiuni. Mircea Geoană, Secretar general adjunct al NATO, declara duminică, zi aniversară a tratatului Alianței Atlantice, că evoluțiile din sud-estul și sudul Ucrainei anunță continuarea acestui război neprovocat contra Ucrainei. Volodimir Zelenski a apărut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în imagini video, lansând un insistent apel la ajutoare militare pentru a permite trupelor ucrainene să facă față unor noi atacuri, mult mai puternice, pregătite de trupele ruse după retragerea ”înșelătoare” din nordul și estul Ucrainei.
Este salutara actiunea Secretarului ONU. Totusi Rusia, care doreste sa domine o noua Mare, nu doar pe cea de Azov… pe care o inchide cand vrea la Cherci, dupa ocuparea peninsulei Crimeea, insa a ‘descoperit” ca ii vine greu sa acceada la Sevastopol, numai prin Marea Neagra, astfel ca nu o sa vrea sa cedeze un acces mai simplu. Acest lucru a reiesit si din afimatiile dictatorului Rusiei, privind viziunea lui asupra peninsulei Crimeea, cum ca ar fi nevoit sa o dispute, ca urmare a unui atac al Ucrainei, dupa intrarea in NATO. De fapt el tinteste resursele Donbasului, pe care sa le fructifice maximal, prin cele doua Mari, si porturile lor… ca cea de-a 2-a faza ‘victorioasa” a lui (dupa obtzinerea peninsulei Crimeea). Urmand ca Ucraina sa fie impinsa dincolo de Nipru, sau cat mai departe de Donbas, si Marea Neagra, ca sa fie redusa la cateva tzinuturi, dincolo de malul stang al Niprului, fara acces direct si facil catre Kiev, si Marea Neagra, sau Marea de Azov (nici vorba, de ele si amintire lor ucraineana). Teritoriile ar fi reprezentate in ce priveste Ucraina, dupa a 3-a faza incheiata de Rusia contra ei, (in linii mari) de Wollania, Podolia, Rutenia, si un spatziu relativ si implicit trasat ca sa aibe Rusia un acces la zona Transnistriana, si care exclude uncrainenilor terenurile aflate in zona fostului Hanat al Crimeei. Adica o frontiera sud estica din zona delimitata de : Iampol, Bersad, Zavallea (pe Don), si continuand spre nord pe un aliniament aproximativ cu : , Skvira, Radomosi, Malin , Ivankiv, Cernobil, Pripeat.
Revin asupra Zavallea, ce e pe Bug, deoarece fiind cu gandul ca si peste Donbas, au avut teritorii in apropierea Rostovului, ucrainenii, si pe care le-au ‘integrat fostei URSS, rusii’, m-a luat mana pe dinainte.
Sigur, nu … de „pasarile calatoare” canta de-a proastelea !