Potrivit previziunilor Oficiului pentru Responsabilitatea Bugetară, citate de «Le Figaro», dat fiind că un Brexit fără acord a devenit aproape cert, ambii candidați la funcția de premier devenind adepții acestui scenariu, economia britanică urmează să fie serios afectată, existând riscul intrării în recesiune.
«Regatul Unit va intra în trimestrul al patrulea al acestui an în recesiune pentru o durată de un an… PIB-ul britanic se va diminua cu 2,1%», prognozează OBR, un institut oficial britanic având misiunea de a elabora previziunile economice și bugetare ale țării. Lira sterlină, mai prevede OBR, va pierde din valoare 10% imediat după plecarea din Uniunea Europeană, la 31 octombrie.
Cei doi candidați la postul de prim-ministru, Boris Johnson și Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unei ieșiri a Regatului Unit din UE fără acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar Internațional a stabilit două scenarii – un «no deal dur» sau un «no deal suplu». Previziunile OBR au la bază scenariul unui Brexit fără acord, mai suplu. În această ipoteză, un regim tarifar temporar anunțat de guvern ar urma să permită ca 87% din produsele importate să fie scutite, vreme de un an, de taxe vamale de către UE, înainte de a trece la taxe vamale conforme unui regim al «națiunilor cele mai favorizate», în jur de 4%. Restul de 13% produse rămase în afara ipotezei enunțate ar urma să facă imediat obiectul tarifelor vamale normale. Sistemul tarifar conceput în comerțul cu UE va antrena, fără discuție, o majorare a prețurilor la produsele importate, iar imigrația netă în Regatul Unit se va diminua cu 25.000 anual, începând din momentul actual, până la sfârșitul deceniului, ceea ce presupune o reducere a mâinii de lucru disponibile. Potrivit OBR, lira sterlină va pierde 10% din valoare imediat după plecarea din UE fără acord, la 31 octombrie. Mai mult: până la mijlocul anului 2021, PIB-ul britanic se va diminua cu 4% în plus față de previziunile anterioare ale OBR pentru cazul în care se pleacă din Uniune cu acord. Este, totuși, previzibilă o ușoară revenire economică la începutul anului 2024, când PIB-ul va înregistra o scădere de doar 1,6%.