Președintele se angajează ca Comitetul Economic și Social European să devină o adevărată poartă de acces pentru societatea civilă și să întindă mâna țărilor în curs de aderare la UE. În perioada premergătoare alegerilor europene din 2024, Comitetul își va asuma un rol mai activ pentru a susține democrația și va depune eforturi pentru o Europă mai rezilientă, mai prosperă și mai favorabilă incluziunii.
Comitetul Economic și Social European (CESE) l-a ales pe Oliver Röpke, din Austria, al 34-lea președinte din istoria sa de 65 de ani. Fost șef al Biroului din Bruxelles al Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB) și, până în prezent, președinte al Grupului „Lucrători” al CESE, dl Röpke va conduce în următorii doi ani și jumătate organismul UE care reprezintă societatea civilă organizată.
La conducerea CESE, i se alătură dl Krzysztof Pater, membru polonez, ca vicepreședinte pentru buget, și dl Aurel Laurențiu Plosceanu, membru român, ca vicepreședinte pentru comunicare. Odată cu schimbarea președinției CESE la jumătatea mandatului, dl Röpke preia conducerea de la colega sa austriacă, dna Christa Schweng, care a asigurat președinția CESE în prima jumătate a mandatului 2020-2025.
Manifestul politic al președintelui Röpke
Apărător al drepturilor lucrătorilor, dl Röpke este hotărât să consolideze rolul CESE ca forum de dialog între o gamă largă de actori, jucând un rol esențial în elaborarea politicilor UE și în restabilirea încrederii cetățenilor în proiectul UE.
„În aceste vremuri de restriște, sprijinul societății civile în reunirea vocilor cetățenilor europeni este esențială pentru construirea rezilienței democratice și pentru conturarea viitorului Europei. În cursul mandatului, voi consolida rolul unic al CESE ca interfață între cetățeni, societatea civilă și instituțiile UE, care va funcționa ca o veritabilă platformă pentru dezbateri oneste și incluzive. Mă voi adresa partenerilor noștri din Balcanii de Vest și din vecinătatea estică pentru a promova o cooperare mai strânsă și pentru a colabora cu tinerii astfel încât să construim viitorul în care doresc ei să trăiască: favorabil incluziunii, prosper și democratic”, a declarat președintele.
Pentru președinția sa, dl Röpke a ales motto-ul „Apărăm democrația, susținem cauza Europei”. Cei patru piloni ai programului său – manifestul<https://www.eesc.europa.eu/ro/about/political-organisation/eesc-president/priorities> – reprezintă viziunea sa asupra unei Europe mai sociale, mai reprezentative și mai favorabile incluziunii, care se adresează, de asemenea, vecinilor săi pentru a-i ajuta să deschidă calea către un viitor mai stabil, mai prosper și mai pașnic. Pilonii sunt:
– apărarea democrației în interiorul UE;
– apărarea democrației în afara UE;
– susținerea cauzei Europei printr-un CESE mai reprezentativ; și
– susținerea cauzei Europei prin îmbunătățirea calității comunicării CESE și a activității sale orientate spre viitor.
Manifestul include o listă de acțiuni pe care noul președinte intenționează să le pună în aplicare în cursul mandatului său. Printre acțiuni se numără:
– numirea de ambasadori onorifici pentru extindere din țările în curs de aderare la UE, pentru a-i implica în activitatea consultativă zilnică a Comitetului;
– o participare solidă a CESE la campanii și activități care să determine o participare mai largă la alegerile europene din 2024;
– o mai mare implicare a cetățenilor în proiectul UE, în special a tinerilor, prin intermediul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor, preluarea evaluării impactului UE din perspectiva tinerilor în avizele CESE și înființarea unui Consiliu consultativ privind tineretul pe lângă președinte;
– încurajarea echilibrului de gen în interiorul CESE și a transparenței prin participarea la registrul de transparență al UE și prin sprijinirea organismului de etică al UE;
– integrarea unei dimensiuni prospective și dezvoltarea unei perspective orientate spre viitor în activitatea CESE;
– reforma instituțională în vederea consolidării vocii CESE și pregătirii pentru un rol mai important în cazul revizuirii tratatelor UE.
De asemenea, noul președinte al CESE este ferm convins că UE trebuie să se concentreze pe promovarea agendei sale sociale și pe protejarea competitivității durabile, promovând incluziunea socială și o mai mare egalitate socială și economică.