Organizația Mondială a Sănătății face publice noi date referitoare la impactul devastator al crizei sanitare provocate de Covid-19. Ultimul bilanț oficial al deceselor cauzate de virusul ucigaș, actualizat în mod periodic de către OMS, este de 6,9 milioane de persoane. Numai că multe țări nu au furnizat date fiabile. OMS estimează, astfel, că pandemia de Covid-19 a cauzat în realitate aproape 20 de milioane de morți, direct sau în urma perturbărilor intervenite în serviciile de sănătate sau din cauza schimbărilor în comportamentele intervenite în cercetarea modalităților de îngrijire a bolnavilor. Într-o altă manieră de calcul, OMS afirmă că pandemia de Covid-19 a provocat pierderea în 2020-2021 a 336,8 milioane ani de vieți omenești, a declarat presei Samira Asma, șef adjunct al departamentului OMS pentru analize și date.
Raportul OMS, care se bazează pe date disponibile în 2022, subliniază ”inegalitățile importante” apărute în urma repartiției cazurilor de deces din cauza Covid-19 și a accesului la vaccinare. Rata mortalității arată în mod special că pandemia a lovit în manieră disproporționată persoane cu vârste de peste 45 ani. O altă inegalitate a apărut la nivelul ansamblului țărilor lumii legat de vaccinare, cea mai mare rată a vaccinării fiind semnalată la populațiile cele mai școlarizate.
Tendință în creștere la paludism și tuberculoză
OMS semnalează că pandemia de Covid-19 a determinat o ”deraiere” a numeroși indicatori legați de boli care cunoscuseră o ameliorare în ultimii ani în domenii precum maternitatea sau sfera infantilă. Incidența maladiilor infecțioase cum ar fi HIV, tuberculoza și paludismul se diminuase semnificativ. La fel, riscul deceselor premature cauzate de boli netransmisibile. Cu toate acestea, declanșarea crizei sanitare legată de Covid-19 a adâncit și mai mult inegalitățile existente, inversând, între altele, tendința pozitivă la paludism și tuberculoză.