Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit luni într-o sesiune specială, la Geneva, pe agenda căreia un loc important este ocupat de propunerea inițierii unui tratat privind combaterea pandemiilor. Apariția noii variante a coronavirusului, Omicronul, a impus de asemenea OMS prezentarea poziției sale față de impactul imens și extrem de preocupant al acestuia la nivel mondial. Reține atenția faptul că oficialii organizației au dezaprobat mult prea severele restricții ce lovesc Africa australă după ce autoritățile sud-africane au dat dovadă de transparență și au anunțat imediat, public, apariția Omicronului.
În timp ce din ce în ce mai multe state se baricadează în fața noului pericol, OMS, dimpotrivă, cheamă la «calmarea jocului» și cer menținerea frontierelor deschise, în special cu Africa de Sud, considerând că aceste măsuri sunt «contraproductive».
Potrivit oficialilor OMS, atunci când o țară anunță în regim de urgență apariția unei noi variante a coronavirusului pe teritoriul său nu trebuie reacționat cu renunțarea la transparență. Restricțiile impuse în actuala situație nu au împiedicat răspândirea Omicronului, fiind identificat deja pe mai multe continente ale planetei.
În fața acestei situații trebuie lăsați oamenii de știință să analizeze fenomenul Omicron, întrucât deocamdată nu pot fi măsurate încă cu precizie nici gradul de contagiozitate și nici patogenicitatea. OMS pledează mai degrabă pentru o mai mare cooperare în lupta contra pandemiilor de orice fel, idee ce s-a bucurat de interes la sesiunea din aceste zile a OMS, de la Geneva.
Obiectivele unui tratat vizând cooperarea în lupta împotriva pandemiilor
Prima problemă este accesul la vaccin: dacă împărțirea vaccinurilor nu este echitabilă, ținând cont de țările protejate pe de o parte și de țările unde circulă virusul pe de altă parte, apare o problemă de etică și riscul de a vedea apariția a noi variante ale coronavirusului. Iar OMS lansează de mai multe luni o alertă în acest sens. Omicron demonstrează valabilitatea acestei evoluții. Varianta Omicron, susține Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, este un argument în favoarea inițierii unui tratat privind combaterea pandemiilor și dezaprobă multiplicarea deciziilor unilaterale de închidere a frontierelor cu Africa Australă. «Trebuie să mulțumim Africii de Sud și Botswanei că au identificat tulpina Omicron, nu să le penalizăm. Omicron demonstrează de ce avem nevoie de un tratat privind pandemiile, întrucât sistemul actual nu încurajează statele să-i alerteze și pe alții la apariția pericolelor care în mod inevitabil vor sosi și la ei», a spus Tedros Ghebreyesus. Un tratat nu va împiedica egoismele naționale, dar pentru partizanii lui va avea meritul să coordoneze mai bine riposta și schimbul de informații în cazul apariției unui nou agent infecțios.