Dl. George Vodislav, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu o delegaţie din Republica Zambia condusă de dl. Charles Musota, secretar permanent în cadrul Ministerului Locuinţei şi Dezvoltării Infrastructurii. La întâlnire au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare şi Asistenţă Umanitară, RoAid, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), ai firmei Premium Audit, precum şi specialişti români din domeniul avocaturii, consultanţei de business şi în smart city.
Evenimentul de la sediul CCIB a avut loc în contextul în care RoAID finanțează și implementează prin Premium Audit un proiect de cooperare în Zambia. Obiectivul întâlnirii a vizat identificarea de modalităţi concrete de colaborare, pornind de la oportunităţile oferite de Zambia şi de la domeniile în care specialiştii români au experienţă.
În deschidere, dl. George Vodislav a făcut o prezentare a Camerei bucureştene, subliniind rolul şi locul acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre. De asemenea, directorul general al CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, a punctat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor cu ţările extra-comunitare, inclusiv de pe continentul african, a amintit relaţiile bune cu statele din partea de nord a acestui continent, neexcluzând dezvoltarea cooperării şi cu alte ţări. Dl. George Vodislav a apreciat că iniţierea unor contacte directe cu reprezentanţii Camerei de Comerţ din Lusaka, mai ales în contextul în care niciuna dintre ţări nu are reprezentare diplomatică în capitala celeilalte ţări, ar îmbunătăţi comunicarea între cele două medii de afaceri, ar permite un schimb eficient de informaţii în domeniul economic şi ar simplifica accesul firmelor româneşti la proiecte în Zambia.
Dl. Charles Musota a apreciat interesul Camerei bucureştene pentru colaborarea cu organizaţia similară din Lusaka, a subliniat că există oportunităţi ce pot fi valorificate, însă este necesară o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de afaceri. În acest context, a făcut o prezentare a mediului economic din ţara sa, subliniind potenţialul în domeniile: exploatării cuprului şi cobaltului, agriculturii, hidroenergiei, infrastructurii şi turismului. Totodată, dl. Charles Musota a fost interesat posibilităţile de finanţare pentru implementarea în Zambia a unor proiecte din domeniile infrastructurii, sau Smart City, precum şi de modul în care rezultatele cercetării româneşti pot fi utilizate pentru dezvoltarea economică a ţării sale. De asemenea, a fost exprimat interesul pentru înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri România-Zambia, ca structură privată ce se poate dovedi eficiență pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale. A fost prezentată experiența CCIB în domeniul Consiliilor de Afaceri, exemplificându-se cu recenta a 7-a sesiune a Consiliului de Afaceri România-Egipt a cărui copreședinție și Secretariat sunt asigurate de Camera bucureșteană.
Zambia este unul dintre cele mai urbanizate state din Africa Subsahariană. Potrivit MAE, în ultimii 10 ani, ţara a înregistrat o creştere economică medie de 6,7%/an. În prezent, schimburile comerciale între România şi Zambia sunt deosebit de modeste.