După rezultatele neașteptate din faza grupelor, unele dintre ele soldate cu eliminarea unor nume sonore, lucrurile păreau să reintre, încet-încet, în matcă în optimi: Olanda a eliminat (3-1) Statele Unite, deși americanii au făcut, probabil, cel mai bun meci al lor la actuala ediție a CM, arătând că nu au depășit întâmplător faza grupelor, iar Wright a marcat un gol pe care chiar și brazilienii ar putea fi invidioși, Argentina a trecut (nu însă fără serioase emoții) de Australia, scor 2-1, Franța s-a impus în fața Poloniei (3-1) și Anglia în fața Senegalului (3-0), pentru ca apoi Croația să elimine Japonia după loviturile de departajare și Brazilia să învingă clar Coreea de Sud (4-1).
Se părea că toți outsiderii vor pleca acasă, lăsând ”granzii” să-și ia partea leului.
”Invincibila armada”, răpusă de marocani
Nu au fost însă de acord… ”leii” marocani, care au câștigat, surprinzător, la loviturile de departajare în fața mult mai galonatei echipe a Spaniei.
Meciul a fost, aș zice, pierdut tactic de iberici. Nu poți să faci ”tiki-taka” 120 de minute cu o echipă care știe cum să se apere, doar sperând că mingea va intra, la un moment dat, în poartă. Deși cu o posesie net superioară, 77%, și cu mai multe ocazii de gol (la șuturi pe poartă, însă, 3-2 pentru africani!), elevii lui Luis Enrique s-au pierdut într-o dominare până la urmă sterilă, jocul lor de pase nereușind să destrame foarte bine organizata apărare a marocanilor, care, deși au cedat inițiativa (nu puteau face mai mult), nu au practicat un antijoc, ci au încercat să iasă, de câte ori au putut, pe contraatac, având chiar șansele lor de a închide conturile (sau măcar de a prelua conducerea) în primele 90 de minute și apoi în prelungiri.
În minutul 120 + 3, Sarabia putea face același lucru pentru echipa sa, însă mingea șutată de el în forță doar a șters bara din dreapta portarului marocan. Ar fi fost oarecum inechitabil, având în vedere meciul per ansamblu.
În mod incredibil, ibericii nu au reușit să transforme nicio lovitură de pedeapsă, mai întâi Sarabia șutând în bară, iar loviturile lui Carlos Soler și Busquets au fost parate de portarul marocan Bono (care, culmea, joacă în Spania, la Sevilla). Mai siguri pe ei, marocanii au transformat de trei ori, prin Sabiri, Ziyech și Hakimi (a ratat Benoun), deși nici ei nu au executat foarte bine, două dintre șuturi fiind trimise pe centrul porții.
Spania repetă astfel contraperformanța de acum 4 ani, când a fost eliminată tot la penalty-uri.
Portughezii, de neoprit
În celălalt meci al serii, portughezii au dat recital în fața Elveției (6-1), Goncalo Ramos reușind un hat-trick, iar Cristiano Ronaldo intrând doar în minutul 73. Dacă de data aceasta calculele hârtiei nu au fost infirmate, elevii lui Fernando Santos pornind favoriți, surprind proporțiile scorului, elvețienii nefiind obișnuiți cu astfel de diferențe (de altfel, în grupe ei au pierdut cu Brazilia la limită, 0-1).