Puse în omletă, fierte, prăjite sau ca parte din prăjituri delicioase, ouăle sunt prezente în alimentația de zi cu zi. Există însă categorii speciale de ouă, care se diferențiază după anumite criterii, inclusiv proveniența acestora. Dacă vrei să știi cum se citește eticheta de ouă și care sunt lucrurile de care ar trebui să ții cont atunci când le cumperi, rândurile următoare pot clarifica lucrurile în acest sens.
Iată ce tipuri de ouă există pe piață și cum se citesc codurile imprimate pe ele
- Ouăle ecologice
Codurile de pe ouă au fost și sunt în continuare un mister pentru cei care vor să înțeleagă semnificația produsului pe care vor să îl cumpere. Producătorii la scară largă respectă atât condițiile de creștere a găinilor, cât și hrănirea lor pentru a da cele mai bune ouă. Astfel, codul de pe ouă care începe cu cifra zero indică faptul că acestea provin de la găinile crescute ecologic.
Practic, păsările nu sunt alimentate cu aditivi, furaje, coloranți sau conservanți, ceea ce face ca ouăle să fie ecologice. Orice fermă sau producător de ouă trebuie să pună pe etichetă această informație, iar ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, poți comanda pe Auchan.ro aceste produse, ținând cont de etichetare.
- Ouăle de la găini libere
O altă categorie bună de ouă este cea care provine de la găini crescute în aer liber. Codul pentru acest produs începe cu cifra 1 și semnifică faptul că găinile stau în aer liber, se bucură de lumina zilei și au parte de hrană bună.
Însă, este de precizat faptul că aceste găini se odihnesc seara în hale special amenajate, însă nu este un aspect care să afecteze producția de ouă bune. De asemenea, este bine de știut că atât ouăle ecologice, cât și cele care provin de la găini crescute în aer liber sunt cele mai sănătoase, cu un aport nutrițional excelent.
- Ouăle de la găinile crescute la sol
Ouăle care provin de la găinile crescute la sol, în hale, sunt marcate cu cifra 2 pentru categoria lor. Practic, codul începe cu această cifră și indică faptul că găinile respective sunt crescute și hrănite în hale uriașe, unde nu există lumină naturală. De altfel, se poate spune că producția se face în captivitate și că hrana este în mare parte bazată pe cereale.
- Categoria ouălor de la găinile crescute în baterii
O ultimă categorie de ouă de care ar trebui să ții cont este cea unde găinile cresc și produc ouă în baterii autorizate. Și aici este vorba de producție de ouă în captivitate, însă autorizația vine de la nivel de Uniune Europeană.
Cifra 3 este cea care indică modul de creștere al acestor găini, cu precizarea că bateriile respective nu au parte de lumină naturală. Producătorii de astfel de ouă trebuie să menționeze pe etichetă, pe lângă cifra 3, codul țării (RO în cazul României), codul județului sau provinciei și termenul de expirare. Fără asemenea informații, produsul nu poate fi introdus pe piață.
Așadar, acum că știi mai multe despre categoriile de ouă care se găsesc în magazinele de desfacere și piețe, poți să optezi pentru cele care îți plac mai mult. Alegerea se va face, în marea majoritate a cazurilor, ținând cont de modul de creștere al găinilor, alimentația lor și alte astfel de detalii importante.