33 milioane de persoane afectate
Potrivit ultimului bilanț al victimelor ploilor și inundațiilor fără precedent în Pakistan, numărul morților a ajuns la 1136. O treime din teritoriul țării se află sub ape în urma ploilor devastatoare căzute începând din lunile mai-iunie. Spitalele sunt arhipline, numărul pacienților supraviețuitori crescând în ultimele săptămâni cu peste 70%. Medicii sunt preocupați mai ales de diverse alte consecințe medicale ale ploilor diluviene. Și-au făcut deja apariția numeroase maladii. Sunt cazuri de paludism și sunt temeri că o epidemie de holeră ar putea izbucni. Din cauza promiscuității în care sunt nevoiți să trăiască supraviețuitorii inundațiilor, există inclusiv pericolul apariției virusului Covid-19. Se dă o luptă cu adevărat pe viață și pe moarte, au relatat medicii din spitale și tabere de supraviețuitori ai apelor.
O treime din teritoriul țării se află sub ape, a confirmat pentru France Presse Sherry Rehman, ministrul Schimbărilor climatice, evocând o ”criză de proporții inimaginabile”, în timp ce primul ministru pakistanez, Shehbaz Sharif, a vorbit de ploi musonice ”fără precedent în ultimii 30 de ani”. 33 milioane de persoane sunt afectate de inundații cărora apele le-au luat tot ce au agonisit o viață. Și este o apă care stagnează ce poate cauza o gravă criză sanitară.
Peste 10 miliarde de dolari necesari pentru reconstrucție
Pakistanul, a declarat ministrul Planificării și Dezvoltării, va avea nevoie de peste 10 miliarde de dolari pentru a repara pagubele provocate de ape și a reconstrui infrastructurile deteriorate. ”Pagube masive au fost cauzate infrastructurilor, în special în sectoarele telecomunicațiilor, al autostrăzilor, în agricultură, în domeniul bunurilor de subzistență”, a declarat Ahsan Iqbal. Cifre încă provizorii includ peste 800.000 animale ucise, 80.000 hectare de terenuri agricole distruse, 3.400 kilometri de autostrăzi și 157 poduri luate de ape.
Începând de duminica trecută, curg ajutoare umanitare către Pakistan. Aceste inundații, deosebite de cele ce au loc anual din cauza ploilor musonice, au survenit într-un moment deja dificil pentru această țară care solicitase sprijin internațional pentru ajutorarea economiei sale în criză. Guvernul a decretat stare de urgență și a chemat comunitatea internațională în ajutor. Primele avioane cu ajutor umanitar au venit din Turcia, Emiratele Arabe Unite. Canada, Japonia, Australia au promis trimiterea urgentă de ajutoare. Fondul Monetar Internațional și-a dat luni acordul pentru reluarea unui program de susținere financiară, în curs de negociere de mai multă vreme, și a anunțat deblocarea unei prime tranșe de 1,1 miliarde de dolari.