Starea, în acest moment, a pandemiei de coronavirus este încă destul de dureros resimțită la nivel mondial, atrag atenția cu insistență medicii, experții în boli infecțioase, subliniind că o ieșire prea devreme din izolare ar fi o catastrofă pentru țările, regiunile imprudente. Bilanțul morților la nivel mondial era duminică seară de 247.470, 85% dintre ei fiind europeni și americani. Numărul total al persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns, potrivit Universității Johns Hopkins, la 3.506.729. Câți dintre aceștia vor rămâne în viață? este o întrebare. Țările cele mai afectate în privința numărului deceselor sunt Statele Unite, cu peste 66.000 morți, Italia cu 28.710, Regatul Unit cu 28.131, Spania cu peste 25.000 și Franța, cu 24.760 . În Rusia sunt înregistrate deja 1.222 decese. Potrivit primarului Moscovei, numai în capitala țării sunt înregistrați peste 250.000 de contaminați cu coronavirus, reprezentând 2% din populația orașului.
Au apărut însă, în unele dintre statele europene, semnele unei descreșteri a numărului decedaţilor și al celor infectați, permițând, din această săptămână, o relaxare graduală a măsurilor restrictive vizând blocarea extinderii epidemiei în unele țări, începând cu relaxarea fie și parțială a izolării.
Luni, 4 mai, au fost semnalate primele relaxări privind izolarea în Italia, țară de la care lumea se aștepta cel mai puțin. După două luni de izolare, italienii au ieșit în stradă, respectând totuși unele reguli. Șeful celulei pentru gestionarea pandemiei, Domenico Arcuri, i-a chemat pe italieni să nu încalce regulile de protecție rămase în vigoare, atrăgându-le atenția că, în caz contrar, „va fi repusă în cauză” câștigarea libertății relative de mișcare” obținută luni, 4 mai, existând riscul redemarării epidemiei. De precizat că măsurile de relaxare nu sunt identice în toate cele 20 regiuni ale țării. Astfel, în Calabria și Veneția a fost autorizată redeschiderea barurilor și a restaurantelor, dar fără terase. În general, în Italia sunt redeschise parcurile, cu obligația păstrării distanței sociale. Sunt permise deplasările în cadrul comunei pentru probleme personale medicale și de aprovizionarea cu alimente, vizitarea rudelor, organizarea întâlnirilor familiale cu număr redus de persoane. Mai multe sectoare ale economiei (construcții, automobile, produse de lux ş.a) au reluat încă din 27 aprilie activitatea. În schimb, școlile rămân închise până în septembrie. În sport, guvernul a permis reluarea antrenamentelor pentru sporturile individuale, pentru cele colective fiind așteptată data de 18 mai. Și la sport sunt obligatorii regulile sanitare obligatorii cunoscute contra propagării virusului.
În Hexagon este așteptată data de 11 mai. Dacă ultimele cifre păreau încurajante, guvernul francez manifestă multă reținere față de o relaxare prea mare a restricțiilor. Sâmbătă, Consiliul de Miniștri al Franței a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă două luni, până la 24 iulie. Este vorba de o lege care trebuie examinată și avizată în aceste zile de către Senat și Adunarea Națională a Franței. Dacă inițial se preciza că orice persoană care intră în Franța este plasată în carantină, duminică seară, președinția franceză a revenit, anunțând că orice cetățean european care va veni în Franța nu va mai fi în mod obligatoriu carantinat. Decizia definitivă va fi cunoscută în 11 mai. Oricum, amenzile pentru absența măștilor de protecție vor rămâne în vigoare. Duminică, guvernul francez a dat publicității protocolul sanitar pentru redeschiderea școlilor și a întreprinderilor, dar mai poate interveni o surpriză în 11 mai, având în vedere că sunt cetățeni francezi care se opun redeschiderii școlilor, iar ministrul Muncii a cerut cetățenilor care pot lucra de acasă să continue această practică și după 11 mai.
În Spania, încă din 2 mai, cetățenii au avut parte de o primă relaxare a izolării. Au putut ieși pentru o activitate sportivă individuală sau pentru o plimbare. Începând de luni, sunt redeschise unele magazine comerciale, saloanele de coafură, cu condiția ca clienții să fie luați individual, prin rezervare prealabilă. Purtarea măștii protectoare este obligatorie inclusiv în mijloacele de transport.
Și în Germania a fost declanșată operațiunea de ieșire graduală din izolare începând de luni, 4 mai. În Austria, încă de sâmbătă au fost practic invadate arterele comerciale ale Vienei, fiind redeschise magazinele, barurile. Aceeași atmosferă este semnalată de agențiile de presă în țările scandinave.
În țările din Europa de Est au loc deja, începând din weekend, unele relaxări ale restricțiilor. Terasele cafenelelor, ale restaurantelor s-au redeschis în Slovenia și Ungaria (excepție face Budapesta). În Polonia, hotelurile, centrele comerciale, bibliotecile și unele muzee își deschid porțile începând de luni.