Ingeborg Grassle, Claude Moraes şi Judith Sargentini sunt cele trei nume care vor face parte din echipa de negociere cu Consiliul UE pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, a anunţat europarlamentarul PNL şi vicepreşedintele PPE, Marian Jean–Marinescu. Potrivit acestuia, ,,este o echipă foarte tare de negociere’’.
,,Sunt bucuros să anunț că propunerea mea a fost acceptată de Conferința președinților. Echipa de negociere cu Consiliul pentru poziția de procuror șef al Parchetului European va fi formată din trei persoane: Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), președintele comisiei LIBE, Ingeborg GRASSLE (PPR, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepreședinta comisiei LIBE’’, a scris europarlamentarul liberal pe pagina sa de Facebook.
,,Candidatul român are prima şansă’’
De asemenea, europarlamentarul român a declarat, joi, pentru Digi24 că ,,credibilitatea guvernului României este la o cotă foarte joasă’’ şi că ,,candidatul român are prima şansă’’.
Amintim că Judith Sargentini este europarlamentarul care a oprit-o pe Maria Grapini când număra greşit voturile pentru Laura Codruţa Kovesi, iar Ingeborg Grassle (PPE) a lăudat-o pe fosta şefă a DNA la audierile din Parlamentul European, notează ziare.com.
Care sunt următorii paşi?
,,În primul rând, Consiliul Uniunii Europene trebuie să-și stabilească poziția oficială de negociere. Până acum, Consiliul nu a stabilit nimic oficial, ci doar a avut loc un vot tehnic.
În mod normal, Consiliul ar trebui să țină cont de poziția panelului format din 12 experți, care a propus-o pe primul loc pe lista candidaților pe Laura-Codruța Kövesi, și de poziția Parlamentului European, care a votat în mod transparent tot pentru Kövesi.
Dacă poziția Consiliului va fi diferită de cea a Parlamentului European, se va ajunge la o negociere interinstituțională Consiliu – Parlament. În cadrul acestei negocieri, echipa Parlamentului va trebui să apere poziția exprimată de noi, europarlamentarii, la voturile din cele două Comisii de specialitate (CONT și LIBE).
Obiectivul este de a da votul final în plenul Parlamentului European înainte de finalul acestei legislaturi. De aceea, fac un apel la Consiliu să țină cont de poziția panelului format din 12 experți și de audierea și votul democratic și transparent dat de Parlament și să confirme cât mai rapid nominalizarea Laurei-Codruța Kövesi”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook.
,,Laura Codruța Kovesi are un palmares aproape de neegalat în ce privește susținerea justiției”
Ska Keller, copreședinta Verzilor din Parlamentul European, a declarat, joi, că Guvernul PSD-ALDE, care vrea să adopte o serie de legi ce legalizează de facto corupția în beneficiul oficialilor, încearcă să o discrediteze Laura Codruța Kovesi, cerându-le statelor membre să nu cedeze presiunilor, potrivit g4media.ro, informeaza B1.
„Guvernul României, care vrea să treacă o serie de legi care legalizează de facto corupția în beneficiul oficialilor, încearcă să o discrediteze pe Kovesi folosind Parchetul chiar și azi. Cerem statelor membre să arate că sunt sunt de partea justiției și că nu cedează presiunilor exercitate de guvernul României în ce privește selecția finală a șefului Parchetului European”, a declarat Keller.
Aceasta a mai spus că, prin decizia de a o nominaliza pe Laura Codruta Kovesi la șefia Parchetului European, PE a trimis un mesaj ferm că luptă împotriva corupției și a fraudelor transfrontaliere.
„Laura Codruța Kovesi are un palmares aproape de neegalat în ce privește susținerea justiției și anchetarea oficialilor pentru fapte de corupție, în ciuda încercărilor disperate ale guvernului PSD-ALDE de a-i împiedica activitatea”, a mai afirmat Ska Keller.