Parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei la NATO ”îndată ce va fi posibil”, dar nu înainte de luna octombrie, a anunțat miercuri președintele Recep Erdogan. ”Este un concediu prlamentar de două luni și, în plus, există multe acorduri internaționale spre examinare, multe propuneri legislative pentru a fi discutate în ordinea importanței”, a subliniat șeful statului turc, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor prezenți la summitul NATO de la Vilnius. ”Avem însă intenția de a termina cât mai curând posibil această chestiune”, a dat domnia sa asigurări.
Pentru Ungaria, ratificarea aderării Suediei la NATO ”nu mai este decât o chestiune tehnică”
Ungaria, care încă nu a ratificat aderarea Suediei la Alianța Atlantică, a dat totuși marți, înaintea summitului de la Vilnius, un semnal pozitiv, după ce Turcia își anunțase acordul său. ”Poziția noastră este clară, a spus șeful diplomației ungare, Peter Szijarto, pe contul său de Facebook. Guvernul ungar susține accesul Suediei în NATO… încheierea procesului de ratificare nu mai este acum decât o chestiune tehnică”.
Parlamentul ungar și-a încheiat sesiunea extraordinară de vară vinerea trecută dar, spun surse locale, nu este exclusă convocarea în următoarele zile a unei noi reuniuni pentru a se proceda la votul privitor la aderarea Suediei la NATO. S-a aflat de asemenea că premierul ungar Viktor Orban, un apropiat al președintelui Erdogan, ar fi anunțat săptămâna trecută că susține candidatura suedeză, promițând chiar să nu tergiverseze ratificarea în cazul schimbării poziției Turciei. Pentru a-și justifica, însă, întârzierea, guvernul ungar a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de politica de ”denigrare” a Suediei, acuzată de critici la adresa nerespectării statului de drept de către Ungaria și de utilizarea influenței sale politice la Bruxelles contra intereselor Ungariei. Reamintim că și în cazul Finlandei, Ungaria și-a dat târziu acordul la aderarea ei la NATO, respectiv până la sfârșitul lunii martie, după acordul dat de Ankara.
Si presa mainstream denigreaza (fara ghilimele) de ani de zile Turcia si Ungaria, tari care nu prea asculta de Inalta Poarta Europeana.
Si … ghini fasi Parlamentul Turciei/ pen’ca otravitii astia … pe cand se’nturnara dup’o lepasa di la turci/pi cari cic’ar fi voit sa-i bata , si oblojira pi la noi/Mari … Oi !
Unde sunteti … „vitejilor” / cutre cocotate’n mot ?!