Comunicat de la Biroul de presă al PE
Deputații discută despre dezinformarea și informarea greșită care circulă pe rețelele de socializare și pericolul pe care acestea le reprezintă pentru alegeri libere și corecte în Europa.
Dezbaterea de marți din plen va avea loc după ce Curtea Constituțională a României a decis să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale din țară, în urma relatărilor referitoare la posibila interferență străină în procesul electoral. De asemenea, dezbaterea vine în urma unui „ordin de păstrare a datelor” emis de Comisia Europeană către TikTok, pentru a păstra documente referitoare la sistemele sale de recomandare și conținut politic plătit legate de alegerile naționale în UE în perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Se așteaptă ca eurodeputații să întrebe reprezentanții Comisiei despre monitorizarea continuă a platformelor online mari, precum TikTok și X, în contextul implementării Regulamentului privind serviciile digitale. Ei ar putea solicita Comisiei să ia măsuri rapide în cazul în care ajunge la concluzia că aceste platforme au încălcat regulile UE și nu au reușit să atenueze corect riscurile legate de manipularea informațiilor, sistemele de recomandare, transparența publicității și accesul la date.
Context
Campaniile de dezinformare pe scară largă reprezintă o amenințare în creștere pentru instituțiile democratice, în special campaniile care vizează procesele electorale. Odată cu evoluția tehnologiilor și a canalelor utilizate pentru a răspândi dezinformarea mai repede ca niciodată, UE întreprinde măsuri pentru a-și întări reziliența democratică și a crește responsabilitatea platformelor online.